Pierwsze jagody można już dostać na lokalnych bazarach i targach. Przez małą ilość opadów jest ich wciąż stosunkowo niewiele. Cena jagód waha się w okolicach 20-25 zł za litr. Jeśli mamy czas, warto wybrać się do lasu i zebrać owoce samodzielnie. Nie tylko skorzystamy ze zdrowotnych właściwości jagód, ale także z korzystnego wpływu lasu na nasze zdrowie. Leśne owoce są zdrowe. Dlaczego warto jeść jagody? Jagody są bogate w składniki odżywcze. Zawierają selen, cynk, miedź oraz mangan. Są także źródłem witaminy C, A, B i PP. Czarna jagoda to również wartościowe źródło błonnika. Jedzenie jagód może pomóc w zredukowaniu ilości szkodliwego cholesterolu, toksyn oraz kwasów żółciowych. Te leśne owoce zawierają także fitoestrogeny, kwas foliowy i elagowy - substancje te wykazują działanie antynowotworowe. Jagody mają właściwości przeciwbakteryjne. Działają podobnie jak żurawina, przez co polecane są w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych. Pomagają nie tylko w kontrolowaniu złego cholesterolu we krwi, ale także cukru. Zawierają glukokininy, które nazywane są potocznie roślinną insuliną. Jedzenie jagód może być także pomocne w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Uszczelniają one błony śluzowe żołądka i neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii. Będą szczególnie pomocne w przypadku biegunek. Jagody zebrane w sezonie można także suszyć. Napary z suszonych jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo. Poleca się przyjmowanie ich w infekcjach układu oddechowego oraz kaszlu. Owoce zebrane w lesie. Co można zrobić z jagód? Najlepszym sposobem na zachowanie wartości jagód przez dłuższy czas jest zrobienie z nich przetworów. Można z nich zrobić sok, dżem, kompot oraz konfiturę. Jeśli je właściwie wykonamy, będziemy mogli cieszyć się ich smakiem nie tylko w zimie, ale nawet w kolejnych latach. Z dodatkiem jagód można także zrobić ciasto, jagodzianki oraz pierogi. Mało osób wie, że jagody można także suszyć. Można do tego użyć piekarnika nastawionego na niską temperaturę lub urządzenia przeznaczonego do suszenia. Napar z suszonych jagód pomoże w przypadku dolegliwości żołądkowych. Zobacz więcej: Choroba niemytych jagód. Lekarz pokazuje zdjęcie z rezonansu i ostrzega Trzeba jednak bezwzględnie pamiętać o myciu leśnych owoców. Należy je dokładnie umyć, zanim zostaną przeznaczone do jedzenia. Jak zbierać jagody? Co grozi za użycie tych narzędzi? Ręczne zbieranie jagód w lasach może być nudne i monotonne. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość. Wykorzystywanie różnych "maszynek" oraz "grzebieni" do ich zbioru może spowodować zniszczeniem krzaczków, czyli runa leśnego. Grozi za to mandat o wysokości 500 zł. Z tego powodu jagody należy zbierać wyłącznie ręcznie. Pamiętajmy, że nie należy jeść jagód prosto z krzaczka. Może się na nich znajdować niebezpieczny pasożyt tasiemiec bąblowiec, który przenoszony poprzez odchody zwierząt. Zobacz więcej: Miliony Polaków źle myją owoce i warzywa? "Trzeba szorować" Jeśli jedziemy na jagody autem, należy pozostawić je na oznakowanym parkingu leśnym. Za wjazd do lasu może grozić mandat. Do lasów nie można bowiem wjeżdżać pojazdami silnikowymi, zaprzęgowymi oraz motorowerami. Nie w każdym lesie można zbierać jagody. Nielegalne jest pozyskiwanie zbiorów w lasach na terenie parków narodowych oraz rezerwatów. Zakazem objęte są także lasy stanowiące uprawy leśne do 4 m wysokości, ostoje zwierząt, źródliska rzek i potoków, obszary zagrożone erozją oraz powierzchnie doświadczalne i drzewostany nasienne. Miejscowy leśniczy może także wprowadzić zakaz zbiorów ze względu na zagrożenie pożarowe, prace gospodarcze lub uszkodzenie drzewostanu. Nie należy bagatelizować wprowadzonych zasad, ponieważ może to słono kosztować. Zobacz także: Za zbieranie leśnych jagód grozi gigantyczny mandat. Sanepid wydał ostrzeżenie Założenia diety antyrakowej. Jakie produkty pomogą chronić organizm Nie każdy ogrodnik wie, czego nie wolno sadzić na działce ROD. To lista zakazana Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!