Te wiosenne grzyby można zbierać już teraz. Uważaj, łatwo pomylić je z trującym gatunkiem

Aleksandra Waleczek

Oprac.: Aleksandra Waleczek

Jakie wiosenne grzyby można zbierać w kwietniu? Smardze łatwo pomylić z trującym gatunkiem
Jakie wiosenne grzyby można zbierać w kwietniu? Smardze łatwo pomylić z trującym gatunkiemEast News
  • Grzyby w kwietniu nieraz mogą zaskoczyć nas swoją obfitością. W polskich lasach znajdziemy teraz kilka jadalnych gatunków, które warto wykorzystać w kuchni
  • Jednak zanim włożymy je do koszyka, musimy upewnić się, czy aby na pewno nie pomyliliśmy ich z trującym okazem. Aby zmniejszyć ryzyko zatrucia, wyjaśniamy, na jakie wiosenne grzyby najczęściej możemy natknąć się podczas spaceru. 
  • Natomiast z myślą o tych zbieraczach, którzy nie mogą doczekać się sezonu na szlachetne borowiki czy koźlarze, przypominamy terminy zbioru najszlachetniejszych grzybów

Jakie grzyby jadalne znajdziemy wiosną w polskich lasach?

  • Czarka szkarłatna - To zimowo-wiosenny grzyb, który występuje od grudnia do końca maja. W leśnym runie wyróżnia się wyglądem na tle innych gatunków. Jego kapelusz jest purpurowy i kształtem przypomina niewielki pucharek. Nie jest bardzo popularny, jednak możemy się na niego natknąć na obszarach górskich i podgórskich, w pobliżu wierzb, olszy czy klonów. Spożywane na surowo przypominają ponoć rzodkiewki. 
  • Pieczarki polne - Występuje od kwietnia do października na leśnych polanach. W dojrzałym stadium wyróżnia ją jasny rozpostarty i wypukły kapelusz z drobnymi łuskami o brązowym zabarwieniu. Okrywająca skórka, bez trudu odrywa się od miąższu. Zbierając młode okazy pieczarki polnej trzeba uważać. Jej kapelusz jest nieco zamknięty i półkolisty, przez co może przypominać trującego muchomora jadowitego.
  • Gęśnica wiosenna - Jest uznawana za jeden z najsmaczniejszych grzybów jadalnych w kwietniu, choć nie wszystkim odpowiada jej charakterystyczny mdły zapach, który często kojarzy się z ogórkiem Możemy zbierać ją do końca czerwca w pobliżu łąk, trawiastych zboczy, pastwisk i na obrzeżach lasów. Gęśnica wiosenna ma kremowo-białe zabarwienie i jest matowa, a jej okrągły i dość gruby trzon przypomina trzon borowika. 
  • Szyszkówka świerkowa - Występuje od maja do czerwca lub września w pobliżu szyszek świerka. Powinna mieć półkolisty i wypukły kapelusz o średnicy od 5 do 30 mm i jasnobrązowe zabarwienie. Jej blaszki są wąsko przyrośnięte, początkowo białe, a następnie szarawe. Jest uznawana za jadalną, jednak zanim wrzucimy ją na patelnię, upewnijmy się, że nie jest to szyszkówka gorzkawa. Ta z reguły ma ciemniejszy kapelusz, a jej blaszki mogą mieć bardziej błękitny odcień.
  • Czernidłak kołpakowaty - W lesie w kwietniu natkniemy się także na czernidłaka kołpakowatego. Spotkamy go również w parkach i na łąkach, w pobliżu dróg, a nawet w naszych ogrodach. Ten grzyb wyróżnia biały kapelusz, który ciemnieje w miarę upływu czasu. U młodych okazów jest on jajkowaty, a blaszki są białe. Delikatny smak czernidłaka kołpakowatego zachęca do jego spożycia. Jednak, zanim się na to zdecydujemy,  sprawdźmy, czy to nie trujący czernidłak pospolity. .

Smardze a piestrzenica kasztanowata, czyli jakich grzybów nie zbierać. Są trujące!

Kiedy na grzyby po borowiki czy koźlarze? Szlachetne gatunki zbierzesz już niedługo

Borowiki należą do zbioru ulubionych grzybów polskich grzybiarzy
Borowiki należą do zbioru ulubionych grzybów polskich grzybiarzy123RF/PICSEL
  • Borowiki - Sezon na te smaczne grzyby trwa od lipca do listopada, jednak warto wypatrywać ich już w drugiej połowie czerwca. 
  • Kurki - Te popularne grzyby w Polsce również występują od czerwca do listopada. Najwięcej zbierzemy ich w okresie od sierpnia do października.
  • Kanie - Zbieramy je od czerwca do listopada. Największy wysyp grzybów przypada na wrzesień i październik. 
  • Koźlarze - Zagoszczą u nas w lipcu i pozostaną w naszych lasach mniej więcej do końca października. 
  • Maślaki - Warto się za nimi rozglądać od czerwca do listopada, a na największe bogactwo tych grzybów w polskich lasach możemy liczyć we wrześniu lub październiku. 
  • Opieńki - To jesienne grzyby, natkniemy się w lesie od września do listopada. Na najlepsze zbiory możemy liczyć w październiku. 
  • Podgrzybki - Pojawią się już na początku czerwca i będziemy mogli cieszyć się nimi aż do listopada. 
  • Rydze - Ten czerwonawy gatunek występuje w polskich lasach w szczycie sezonu - od sierpnia do listopada. 

Wiosenne grzyby są smaczne. Co można z nich przyrządzić?

Podczas grzybobrania musimy uważać, aby nie zerwać gatunków trujących i objętych ochroną.
Podczas grzybobrania musimy uważać, aby nie zerwać gatunków trujących i objętych ochroną.123RF/PICSEL
"Wydarzenia": Lisówki zamiast kurek. To nie największy błąd grzybiarzyPolsat NewsPolsat News