Poziomka leśna: Liczne właściwości prozdrowotne
Sezon na poziomki zaczyna się na początku lata. A najsmaczniejsze są te zbierane w lasach. Trafić można na najłatwiej na poboczach leśnych dróg i polan. Rosną też w niezbyt gęstych zaroślach i na obrzeżach borów i lasów. Kuszą nie tylko aromatem i niezwykle intensywną czerwienią, ale także wieloma prozdrowotnymi właściwościami.

Rosną w nasłonecznionych częściach lasu lub na ich skraju. Lubią też miejsca przy zrębach, a potem przy młodych leśnych uprawach, gdzie posadzono drzewa. Poziomki, które rosną w półcieniu słabiej obradzają i mają mniej aromatyczne, ale nieco większe owoce. Owocują w okresie od czerwca do lipca.
Smakują i wpływają na zdrowie
Poziomki najlepiej smakują zaraz po zerwaniu. Rewelacyjnie pachną i smakują. Nie należy ich długo przechowywać, bo tracą walory estetyczne i smakowe (szybko pleśnieją, zgniatają się). W porównaniu do ogródkowych są niestety trochę mniejsze. Występują często w towarzystwie jagód.
Poziomka wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, a do tego jest małokaloryczna. Stanowi wspaniałe źródło witaminy C (zawiera jej więcej niż cytrusy!). Jednak lista zawartych w nich cennych składników, jest o wiele dłuższa. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Właściwości prozdrowotne poziomki:
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
- wspomaga profilaktykę przeciwcukrzycową,
- wspomaga pracę wątroby,
- poprawia odporność,
- przeciwdziała powstawaniu złego cholesterolu,
- zapobiega infekcjom, a także pomaga je zwalczać,
- działa przeciwzapalnie,
- wykazuje działanie przeciwkrwotoczne,
- przyspiesza przemianę materii,
- wspomaga pracę jelit,
- zapobiega zaćmie i innym chorobom oczu,
- wspomaga leczenie przeziębień.
Dieta odchudzająca, działanie przeciwzapalne i wiele innych
Poziomka jest owocem małokalorycznym, dlatego z powodzeniem można spożywać ją podczas diety. To źródło witamin dla naszego organizmu. Poziomki poprawiają przemianę materii. Poza tym owoc ten wykazuje także właściwości moczopędne, co pozwala pozbyć się nadmiaru wody w organizmie. Napary z poziomek można przygotowywać zarówno z owoców, jak i z suszonych liści.Dzięki zawartości kwasu salicylowego poziomki wykazują właściwości przeciwzapalne. W dużych ilościach mogą wręcz wykazywać właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Szczególnie warto sięgać po poziomki podczas przeziębień.
Poziomka pospolita zawiera garbniki katechinowe, flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne i sole mineralne. Dzięki temu działa oczyszczająco na organizm, zwłaszcza na układ moczowy. Napar z liści poziomki może być pomocny przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych układu moczowego. Działa bakteriobójczo.Poziomki stosowane są także w kosmetyce. Owoce można wykorzystać do domowych zabiegów upiększających. Są wykorzystywane do walki z trądzikiem, dobrze sobie radzą z wypryskami. Dodatkowo wspomogą walkę ze starzeniem się skóry. Poza powyższymi zastosowaniami poziomki są dodawane do kosmetyków także ze względów aromatycznych.
Herbata z liści poziomki. Prosty przepis
Zielone liście poziomki należy zebrać w lesie i wysuszyć w temp. do 40 st. C, rozkładając je cienką warstwą na pergaminie. Najlepiej jest zbierać młode listki przed kwitnieniem, czyli już w kwietniu, ale można je pozyskać i wysuszyć również w czasie owocowania. Mają wtedy większą zawartość garbników i herbatka z nich jest najbardziej wyrazista w smaku.Składniki:
- 1-2 łyżeczki suszonych liści poziomki,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
- Suszone liście poziomki zalać szklanką wrzątku,
- Parzyć pod przykryciem przez 15 minut i odcedzić,
- Pić 3-4 razy dziennie.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!