Wiosną uważaj na tego grzyba. Nietrudno o śmiertelną pomyłkę

Marcin Gościński

Oprac.: Marcin Gościński

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Piestrzenica kasztanowata jest niezwykle trująca. Pojawia się wiosną i zachęca do zebrania atrakcyjnym wyglądem. Grzyb występuje w okolicy lasów sosnowych, na zrębach i piaszczystych glebach. Można go też spotkać przy leśnej drodze. Dlaczego trzeba na niego uważać?

Piestrzenica kasztanowata jest niezwykle trująca
Piestrzenica kasztanowata jest niezwykle trująca123RF/PICSEL

Pomimo tego, że sezon na prawdziwe grzybobranie zaczyna się jesienią, to niektóre grzyby można zauważyć już wiosną. Grzybiarze często wybierają się wtedy do lasu po smardze jadalne. Jednak niewprawne oko łatwo może pomylić te grzyby z piestrzenicą kasztanowatą. Zły wybór może kosztować życie.

Piestrzenica kasztanowata (łac. gyromitra esculenta) jest też nazywana powszechnie "babim uchem" i "murchlą". Grzyb jest niezwykle toksyczny. Dlatego zabronione jest nie tylko jego spożywanie, ale nawet dotykanie, czy wąchanie. Co jeszcze warto wiedzieć na temat piestrzenicy kasztanowatej?

Uważaj na tego grzyba: czym grozi zjedzenie piestrzenicy kasztanowatej?

W babim uchu znajduje się wiele trujących substancji. Najbardziej szkodliwą jest gyromitryna. Powoduje uszkodzenie narządów wewnętrznych, głównie wątroby i nerek. Co więcej, gyromitryna wykazuje działanie prowokujące rozwój nowotworów.

Spożycie murchli może też doprowadzić do trwałego uszkodzenia wzroku i śledziony. Gyromitryna, znajdująca się w owocniku, metabolizuje w organizmie człowieka do monometylohydrazyny, która występuje również w toksycznym paliwie rakietowym.

Jakie jadalne grzyby są podobne do babiego ucha?

Grzybiarze powinni uważać na piestrzenicę kasztanowatą ze względu na to, że jest podobna do innych, nietrujących grzybów. Wyglądem może przypominać smardze. Piestrzenica kasztanowata ma jasno lub ciemno-brązowy kolor.

Charakterystyczny układ blaszek i skórki przypomina wyglądem mózg. Babie ucho nie daje po sobie poznać, że jest niebezpiecznym grzybem, ponieważ ma przyjemny zapach. Jest to dodatkowe utrudnienie w prawidłowej identyfikacji.

Gyromitra esculenta wyglądem przypomina smardze
Gyromitra esculenta wyglądem przypomina smardze123RF/PICSEL

Co zrobić jeśli zorientujemy się, że zjedliśmy trujący grzyb?

Warto dowiedzieć się, co robić, jeśli doszło do zatrucia grzybami. Pierwsze objawy można rozpoznać po: obfitym pocie, łzawieniu, bólu głowy, zaczerwienieniu twarzy, uczuciu gorąca, zaburzeniu widzenia, spadku ciśnienia lub zapaści. Zatrucie powoduje niekiedy zaburzenia neurologiczne i halucynacje.

Symptomy mogą pojawić się w odstępie 3-5 godziny od zjedzenia grzyba, niekiedy po kilkunastu. Szczególnym przypadkiem jest zatrucie zasłonakiem rudym, który ma w sobie toksyny systematycznie uszkadzające nerki i objawiające się dopiero po ok. 2 tygodniach.

W przypadku zauważenia którejkolwiek z oznak należy od razu udać się do lekarza, zabierając ze sobą próbkę zjedzonych grzybów. Można również pić wodę z solą, żeby sprowokować wymioty i wydalenie toksycznych substancji. Zatrucie grzybami może być śmiertelne i w takim przypadku niezbędna jest specjalistyczna pomoc medyczna.

Czytaj również:

"Wydarzenia": Apele o rozsądek na grzybobraniuPolsat News
Przejdź na