Reklama

Ten gatunek grzyba znajdziesz pod śniegiem. Jest smaczny i zdrowy

Choć ulubionym sezonem grzybiarzy jest jesień, ciekawe gatunki grzybów jadalnych można znaleźć w lasach również zimą. Należy do nich płomiennica zimowa, dostrzeżona ostatnio w Karkonoskim Parku Narodowym. Gdzie jej szukać?

Strefa klimatyczna, w której znajduje się Polska, stwarza korzystne warunki  dla rozwoju wielu gatunków grzybów. Większość z nich można spotkać w sezonie letnim oraz jesiennym, niektóre pojawiają się jednak również w mniej oczywistych porach, takich jak wczesna wiosna, a nawet zima. Należą do nich m.in. boczniaki, uszaki bzowe czy płomiennice zimowe.

Płomiennica zimowa - jak wygląda ten popularny grzyb zimowy?

Ilość grzybów rosnących w polskich lasach znacząco zmniejsza się wraz z nastaniem pierwszych chłodów. Jednak ten gatunek jest odporny zarówno na spadek temperatury, jak i śnieg. 

Reklama

Zazwyczaj rośnie od października do marca. Jeśli zima jest wyjątkowo mroźna okres jego występowania się skraca, ponieważ w niesprzyjających warunkach grzyb nie wytwarza nowych owocników. 

Płomiennica zimowa najczęściej porasta pnie drzew liściastych, takich jak brzozy, buki, gęby, graby, klony, jesiony i olchy. Można ją znaleźć również w sadach i przydomowych ogrodach. Jest to gatunek popularny w Polsce. Ze względu na wygląd oraz występowanie bywa mylona z opieńkami. 

Płomiennica zimowa posiada pomarańczową lub brązową barwę oraz półkolisty kapelusz o wymiarach od 1 do 5 cm. Podobnie jak maślaki, przy dużej wilgotności otoczenia stają się śliskie i błyszczące. Grzyby te posiadają blaszki. Zazwyczaj rosną w dużych skupiskach. Mimo że są bardzo charakterystyczne należy uważać podczas zbiorów, by nie pomylić ich z hełmówką jadowitą. 

Płomiennica zimowa  - nie tylko smaczna, ale również zdrowa

Płomiennica zimowa jest ceniona za swój delikatny smak, który wiele osób porównuje do owoców morza. Można z niej przyrządzić zupę, sos grzybowy, wykorzystać do robienia farszu lub zamarynować. Bardzo dobrze smakuje również w wersji smażonej lub duszonej na maśle. 

Płomiennica zimowa wyróżnia się także swoimi właściwościami zdrowotnymi. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Podobno wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe. 

Czytaj również:

Sprawdź datę. Ważna informacja dla ponad dwóch milionów Polaków

Olej z mikrobów może stać się zamiennikiem dla oleju palmowego

Odbudowa Amazonii. Nowy prezydent chce zakończyć wylesianie

Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama