Zmień miejscowość
Popularne miejscowości
- Białystok, Lubelskie
- Bielsko-Biała, Śląskie
- Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
- Gdańsk, Pomorskie
- Gorzów Wlk., Lubuskie
- Katowice, Śląskie
- Kielce, Świętokrzyskie
- Kraków, Małopolskie
- Lublin, Lubelskie
- Łódź, Łódzkie
- Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
- Opole, Opolskie
- Poznań, Wielkopolskie
- Rzeszów, Podkarpackie
- Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
- Toruń, Kujawsko-Pomorskie
- Warszawa, Mazowieckie
- Wrocław, Dolnośląskie
- Zakopane, Małopolskie
- Zielona Góra, Lubuskie
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie - alarmują eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia przed Europejskim Dniem Otyłości. Jeszcze w latach 70. poprzedniego wieku nadmierną masę ciała miało mniej niż 10 procent uczniów. Obecnie już co piąte dziecko w wieku szkolnym ma nadwagę lub otyłość.
Dyrektor Instytutu profesor Mirosław Jarosz powiedział, że przyczyną otyłości jest brak aktywności fizycznej i złe nawyki żywieniowe, szczególnie nadmierne spożycie tłuszczu, cukru i soli. Sól w nadmiarze - powyżej 5 gramów - dziennie o 30 procent zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości u dzieci i dorosłych.
Dietetyk Joanna Jaczewska-Szyc z Instytutu Żywności i Żywienia dodała, że polskie dzieci nie mają przerw między posiłkami, cały czas jedzą różnego rodzaju przekąski. Nawet kilku miesięczne maluchy ciągle dostają biszkopty czy chrupki kukurydziane, a starsze dzieci często sięgają po chipsy.
Z badań wynika, że osoby spożywające kilka przekąsek w ciągu dnia mogą zjeść nawet o tysiąc kilokalorii więcej niż osoby odżywiające się w sposób tradycyjny. Przekąski zawierające duże ilości tłuszczu, cukru i soli są, oprócz słodzonych napojów, istotnym czynnikiem rozwoju otyłości.
Europejski Dzień Otyłości jest obchodzony 22 maja.
Więcej na ten temat
Zobacz także
- Polecane
- Dziś w Interii
- Rekomendacje