Dyrektor Instytutu profesor Mirosław Jarosz powiedział, że przyczyną otyłości jest brak aktywności fizycznej i złe nawyki żywieniowe, szczególnie nadmierne spożycie tłuszczu, cukru i soli. Sól w nadmiarze - powyżej 5 gramów - dziennie o 30 procent zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości u dzieci i dorosłych. Dietetyk Joanna Jaczewska-Szyc z Instytutu Żywności i Żywienia dodała, że polskie dzieci nie mają przerw między posiłkami, cały czas jedzą różnego rodzaju przekąski. Nawet kilku miesięczne maluchy ciągle dostają biszkopty czy chrupki kukurydziane, a starsze dzieci często sięgają po chipsy.Z badań wynika, że osoby spożywające kilka przekąsek w ciągu dnia mogą zjeść nawet o tysiąc kilokalorii więcej niż osoby odżywiające się w sposób tradycyjny. Przekąski zawierające duże ilości tłuszczu, cukru i soli są, oprócz słodzonych napojów, istotnym czynnikiem rozwoju otyłości.Europejski Dzień Otyłości jest obchodzony 22 maja.