W środę GIS poinformował, że Inspekcja Weterynaryjna stwierdziła obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia. Chodzi o produkt o nazwie "Śledź z porem" w opakowaniach 3000 g oraz 1000 g. Numer partii to: 27.11.2024, a termin przydatności do spożycia: 25.12.2024. Producentem produktu jest Zakład PERŁA S.C., 80-209 Chwaszczyno, Miszewko 18, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22051807 Listeria monocytogenes w partii śledzi. Produkt wycofany ze sklepów GIS przekazał, że producent ustalił wszystkich odbiorców wskazanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu. Proces wycofania partii z obrotu nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Inspektorat podkreśla, że nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie - Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów choroby, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Listerioza - objawy, przebieg, leczenie Listerioza to choroba, która stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Do zakażenia człowieka bakterią Listeria monocytogenes dochodzi przez spożycie skażonej żywności lub na skutek kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (np. bydła i drobiu). Objawy listeriozy u kobiet w ciąży pojawiają się w po około trzech tygodniach i przypominają choroby grypopodobne lub związane z zapaleniem dróg moczowych. Zakażenie może doprowadzić do obumarcia płodu i poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka. Z kolei u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki. ---- Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!