Działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej wskazały, że jednej z pięciu próbek świeżych jaj z chowu klatkowego wykryto bakterie salmonelli. Informację o tym przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. W wydanym komunikacie opisano, że chodzi dokładnie o świeże jaja klasy A z chowu klatkowego z datą przydatności do spożycia do 22 września 2024 roku i kodem kreskowym 5 987463 142650. Producentem produktu jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie. GIS podał, że właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odpowiedzialną za produkcję spółdzielnię o konieczności wycofania produktu z rynku. "Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie" - dodano w ostrzeżeniu. Ostrzeżenie GIS. Jakie są objawy salmonelli? Partii objętej komunikatem nie należy spożywać. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia niepożądanych objawów należy skontaktować się z lekarzem. Objawy salmonelli pojawiają się w okresie od 6 godzin do trzech-siedmiu dni. Wśród najczęstszych występują bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. W niektórych przypadkach może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu. Szczególnie narażone na to są dzieci i osoby starsze lub z obniżoną odpornością. W ostrzeżeniu przypomniano, że więcej informacji na temat choroby można znaleźć na stronie internetowej GIS. ---- Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!