"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek produktu" - powiadomił we wtorek GIS. Jak zaznaczono, "spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego". Ostrzeżenie dotyczy produktu: Ser Złoty Mazur 150 g, numer partii: 30.08/P6 16:59, data spożycia: 28.11.2024, kod kreskowy: 5900820008406, producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE. Ostrzeżenie GIS. Salmonella w żółtym serze Z informacji przekazywany przez GIS wynika, że producent "niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu". "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem" - zalecono. Jak wskazuje GIS, w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem. Objawy zatrucia salmonellozą Po spożyciu żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella, produktów pochodzących od zakażonych zwierząt i po użyciu skażonego sprzętu kuchennego może dojść do zakażenia salmonellozą. Objawy mogą pojawić się od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Objawami są: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. "Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę" - informuje GIS. ---- Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!