Państwowa Inspekcja Sanitarna ustaliła w ubiegłą środę, że mące żytniej razowej typu 2000 o masie netto 900 gram stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A. Urząd ostrzegł przed tym produktem o numerze partii 11.12.2024 wyprodukowanym przez Radix-Bis Sp. z o.o. Teraz okazało się, że z tego samego surowca, z którego powstała powyższa mąka, wyprodukowano także inny artykuł: mąkę żytnią razową typu 720 o masie netto jednego kilograma i numerze partii 11.01.2025. Mąka wycofana ze sprzedaży. Wykryto w niej ochratoksyny A Główny Inspektor Sanitarny przekazał, że Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się poinformowania swoich klientów o zaistniałej sytuacji oraz wycofania produktu. Organy państwowej inspekcji współpracują z przedsiębiorstwem i monitorują proces wycofania wadliwej partii produktu. W komunikacie przestrzeżono, by nie spożywać tego artykułu, ponieważ ochratoksya A jest wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, które mają szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Ochratoksyna A w mące. Czym jest Aspergillus i Penicillium Ochratoksyna A jest powszechnie występującym organizmem uznawanym przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za potencjalnie rakotwórczą. Najbardziej narażonymi produktami na zanieczyszczenie ochratoksyną A to głównie produkty zbożowe, winogrona, kawa czy kakao. Czym są z kolei dokładnie wspomniane przez GIS grzyby? Aspergillus należy do tak zwanych grzybów wewnątrzdomowych i rozwija się przede wszystkim w pomieszczeniach wilgotnych, ciepłych i źle wentylowanych, a także wskutek działania klimatyzacji. Ponadto stanowią one istotny składnik kurzu. Penicillium to natomiast nalot znany potocznie jako pleśń. Jego nazwa pochodzi od strzępków, które pod mikroskopem wyglądają jak pędzelki. Z reguły Penicillium przyjmuje barwy od jasnoszarej do zielonkawej. ----- Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!