Ochratoksyna A wykryta przez GIS. Jest ostrzeżenie

Sebastian Przybył

Oprac.: Sebastian Przybył

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
185
Udostępnij

Mąka żytnia razowa typu 720 została wycofana ze sprzedaży wskutek wystąpienia ochraktoksyny A - ostrzegł Główny Inspektor Sanitarny. Odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję artykułu przedsiębiorstwo zostało zobowiązane do poinformowaniu swoich klientów o wystąpieniu skażenia. Państwowa inspekcja monitoruje ten proces.

Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed mąką żytnią. Wykryto w niej ochratoksyny A
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed mąką żytnią. Wykryto w niej ochratoksyny APaństwowa Inspekcja Sanitarna / Adam BurakowskiReporter

Państwowa Inspekcja Sanitarna ustaliła w ubiegłą środę, że mące żytniej razowej typu 2000 o masie netto 900 gram stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A. Urząd ostrzegł przed tym produktem o numerze partii 11.12.2024 wyprodukowanym przez Radix-Bis Sp. z o.o.

Teraz okazało się, że z tego samego surowca, z którego powstała powyższa mąka, wyprodukowano także inny artykuł: mąkę żytnią razową typu 720 o masie netto jednego kilograma i numerze partii 11.01.2025.

Mąka wycofana ze sprzedaży. Wykryto w niej ochratoksyny A

Główny Inspektor Sanitarny przekazał, że Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się poinformowania swoich klientów o zaistniałej sytuacji oraz wycofania produktu. Organy państwowej inspekcji współpracują z przedsiębiorstwem i monitorują proces wycofania wadliwej partii produktu. 

W komunikacie przestrzeżono, by nie spożywać tego artykułu, ponieważ ochratoksya A jest wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, które mają szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Ochratoksyna A w mące. Czym jest Aspergillus i Penicillium

Ochratoksyna A jest powszechnie występującym organizmem uznawanym przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za potencjalnie rakotwórczą. Najbardziej narażonymi produktami na zanieczyszczenie ochratoksyną A to głównie produkty zbożowe, winogrona, kawa czy kakao.

Czym są z kolei dokładnie wspomniane przez GIS grzyby? Aspergillus należy do tak zwanych grzybów wewnątrzdomowych i rozwija się przede wszystkim w pomieszczeniach wilgotnych, ciepłych i źle wentylowanych, a także wskutek działania klimatyzacji. Ponadto stanowią one istotny składnik kurzu.

Penicillium to natomiast nalot znany potocznie jako pleśń. Jego nazwa pochodzi od strzępków, które pod mikroskopem wyglądają jak pędzelki. Z reguły Penicillium przyjmuje barwy od jasnoszarej do zielonkawej.

-----

Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Prawybory na kandydata na prezydenta w KO. Trzaskowski: Nogi nie odstawię
      Prawybory na kandydata na prezydenta w KO. Trzaskowski: Nogi nie odstawięPolsat NewsPolsat News
      Przejdź na