Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Ochratoksyna A wykryta przez GIS. Jest ostrzeżenie

Mąka żytnia razowa typu 720 została wycofana ze sprzedaży wskutek wystąpienia ochraktoksyny A - ostrzegł Główny Inspektor Sanitarny. Odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję artykułu przedsiębiorstwo zostało zobowiązane do poinformowaniu swoich klientów o wystąpieniu skażenia. Państwowa inspekcja monitoruje ten proces.

Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed mąką żytnią. Wykryto w niej ochratoksyny A
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed mąką żytnią. Wykryto w niej ochratoksyny A/Państwowa Inspekcja Sanitarna / Adam Burakowski/Reporter

Państwowa Inspekcja Sanitarna ustaliła w ubiegłą środę, że mące żytniej razowej typu 2000 o masie netto 900 gram stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A. Urząd ostrzegł przed tym produktem o numerze partii 11.12.2024 wyprodukowanym przez Radix-Bis Sp. z o.o.

Teraz okazało się, że z tego samego surowca, z którego powstała powyższa mąka, wyprodukowano także inny artykuł: mąkę żytnią razową typu 720 o masie netto jednego kilograma i numerze partii 11.01.2025.

Mąka wycofana ze sprzedaży. Wykryto w niej ochratoksyny A

Główny Inspektor Sanitarny przekazał, że Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się poinformowania swoich klientów o zaistniałej sytuacji oraz wycofania produktu. Organy państwowej inspekcji współpracują z przedsiębiorstwem i monitorują proces wycofania wadliwej partii produktu. 

W komunikacie przestrzeżono, by nie spożywać tego artykułu, ponieważ ochratoksya A jest wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, które mają szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Ochratoksyna A w mące. Czym jest Aspergillus i Penicillium

Ochratoksyna A jest powszechnie występującym organizmem uznawanym przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za potencjalnie rakotwórczą. Najbardziej narażonymi produktami na zanieczyszczenie ochratoksyną A to głównie produkty zbożowe, winogrona, kawa czy kakao

Czym są z kolei dokładnie wspomniane przez GIS grzyby? Aspergillus należy do tak zwanych grzybów wewnątrzdomowych i rozwija się przede wszystkim w pomieszczeniach wilgotnych, ciepłych i źle wentylowanych, a także wskutek działania klimatyzacji. Ponadto stanowią one istotny składnik kurzu.

Penicillium to natomiast nalot znany potocznie jako pleśń. Jego nazwa pochodzi od strzępków, które pod mikroskopem wyglądają jak pędzelki. Z reguły Penicillium przyjmuje barwy od jasnoszarej do zielonkawej.

-----

Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Prawybory na kandydata na prezydenta w KO. Trzaskowski: Nogi nie odstawię/Polsat News/Polsat News
INTERIA.PL

Zobacz także