Jakich pestek nie należy jeść i dlaczego? Owoce są potrzebne w diecie każdego człowieka, ponieważ zawierają składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Nie wszystkie owoce mają zdrowe pestki, niektóre z nich zatruwają organizm. Pestki, których nie powinniśmy jeść to: pestki czereśni;pestki wiśni;pestki jabłek;pestki moreli;pestki śliwki;pestki brzoskwini. Tych pestek owoców nie należy jeść, ponieważ mają działanie trujące dla naszego organizmu. W najgorszych wypadkach pestki mogą spowodować poważne zatrucia. Pestki czereśni, wiśni, jabłka, moreli, śliwki czy brzoskwini spożyte w dużych ilościach mogą doprowadzić do śmierci. Jakie trucizny zawierają pestki owoców? Pestki czereśni, wiśni, jabłka, moreli, śliwki i brzoskwini są trujące, ponieważ zawierają amigdalinę - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. Amigdalina zawarta w pestkach przekształca się w przewodzie pokarmowym w glukozę, aldehyd benzoesowy oraz cyjanowodór. Cyjanowodór jest dla organizmu człowieka trucizną. Tak więc pestki owoców spożyte w dużych ilościach mogą mieć nie tylko działanie trujące, ale również śmiertelne. Jakie są objawy zatruć poszczególnymi pestkami? Zatrucie pestkami czereśni Zjedzenie kilku pestek czereśni powoduje niepokojące objawy, jak ból brzucha czy niestrawność. Gorszymi objawami po spożyciu nadmiaru pestek czereśni są wymioty, zawroty głowy, nudności. Po zjedzeniu zbyt wielu pestek czereśni może dojść do zaburzeń świadomości, utraty przytomności, a nawet do śmierci. Zatrucie pestkami wiśni Zatrucie pestkami wiśni może objawić się również nudnościami i wymiotami. W skrajnych przypadkach, przy zjedzeniu dużej ilości pestek, występują zaburzenia oddychania, przyspieszenie rytmu serca, a nawet śmierć. Zatrucie pestkami jabłka Po zjedzeniu dużej ilości pestek jabłka możemy spodziewać się bólu głowy i żołądka, zawrotów, nudności czy wymiotów. Spożywając znaczne ilości pestek z jabłek narażamy się na poważniejsze dolegliwości jak niewydolność serca oraz płuc, co może doprowadzić do śmierci. Zatrucie pestkami moreli Spożycie 5 - 6 pestek moreli może spowodować śmiertelne zatrucie. Objawami świadczącymi o zatruciu pestkami moreli są: zmęczenie, nudności, wymioty czy bóle głowy. Przy długotrwałym spożywaniu pestek moreli obniżamy ciśnienie krwi, a skutkiem jest utrata przytomności. Niewykluczona jest również niewydolność płuc prowadząca do śmierci. Zatrucie pestkami śliwki Objawy po zatruciu pestkami śliwki mają związek z problemami żołądkowymi. Po zjedzeniu dużej ilości pestek śliwki możemy spodziewać się nudności, bólu brzucha czy biegunki. Zatrucie pestkami brzoskwini Po zatruciu pestkami brzoskwini możemy odczuwać ból brzucha, apatię czy niepokój. W trakcie zatrucia pestkami brzoskwini możliwymi objawami są biegunka, drgawki, drżenie mięśni, zaburzenia oddychania. W najgorszym przypadku dochodzi do wstrząsu, śpiączki lub do śmierci. Co należy zrobić, gdy zatrujemy się pestkami owoców? Gdy zatrujemy się pestkami owoców, powinniśmy niezwłocznie udać się do lekarza lub wezwać pogotowie ratunkowe. W przypadku zatrucia pestkami owoców zostanie przeprowadzone płukanie żołądka lub prowokowanie wymiotów. Przy zatruciu pestkami owoców, podawany jest również węgiel leczniczy, stosowane jest także leczenie objawowe. Przy zatruciu cyjanowodorem odtrutką jest wersenian dwukobaltowy. CZYTAJ TAKŻE: Żmijowiec. Lasy Państwowe pokazały niecodzienny kwiat Bolonia najbardziej niedocenianym miastem na świecie. Dlaczego warto ją odwiedzić? Bagnik nadwodny. Największy pająk w Polsce. Czym grozi jego ukąszenie?