Arbuz to owoc, który w 90 proc. składa się z wody. Pozostałe 10 proc. to jednak wyjątkowe składniki, które potrafią wspomóc zdrowie - twierdzą naukowcy. Jedzenie arbuzów to ponadto doskonały pomysł na ochłodę w upalne dni. Słodki smak arbuza doskonale komponuje się z innymi owocami w lekkich sałatkach czy orzeźwiających smoothie. Od teraz można też śmiało powiedzieć, że spożywanie arbuzów jest pożyteczne dla zdrowia, co potwierdzono badaniami. Dieta. Dlaczego warto sięgać po arbuzy? Naukowcy w badaniu National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) udowodnili, że jedzenie arbuzów jest bardzo korzystne dla zdrowia. Owoce te są doskonałym m.in. źródłem przeciwutleniaczy, pomagających w walce z chorobami nowotworowymi. Arbuz zawiera także likopen, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu i obniża ciśnienie w tętnicach. Zobacz więcej: Jak odróżnić truskawki? Które są krajowe, a które z importu? Arbuz zawiera też cenne witaminy: A, C oraz B, a także spore ilości potasu. Okazało się również, że ogólna jakość codziennej diety mogłaby być wyższa w przypadku osób, które regularnie sięgałyby po te wyjątkowe owoce. Jakie korzyści dla zdrowia z jedzenia arbuzów? Wyniki przeprowadzonego badania pokazały, że spożywanie arbuzów może zwiększyć zawartość wielu składników odżywczych zwłaszcza w diecie dzieci i osób dorosłych. Dodatkowo w czasopiśmie "Nutrients" ukazało się obszerne podsumowanie badania. Jego autorka Kristen Fulgoni opisała w nim zależność, według której konsumenci arbuzów spożywają więcej błonnika pokarmowego, potasu, magnezu, witaminy A i C oraz karotenoidów i likopenu, a mniej niezdrowych cukrów i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zobacz więcej: Te grzyby rosną w polskich lasach zimą. Wystarczy wiedzieć, gdzie szukać Wyniki mają zostać omówione na forum podczas zbliżającego się zjazdu American Society of Nutrition w Bostonie, który zaplanowano w dniach 22-25 lipca 2023 r. Jedz arbuzy i dbaj o serce! Naukowcy są zgodni co do tego, że spożywanie soku z arbuza chroni funkcje naczyniowe przy podwyższonym poziomie cukru we krwi. Dodatkowo badacze zaobserwowali, że korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia mają L-cytrulina i L-arginina, czyli dwa związki chemiczne znajdujące się w tych owocach. Czytaj więcej: Nie tylko stek z mamuta. Naukowcy odkryli, co jedli neandertalczycy Arbuz - oprócz tego, że potrafi zapobiegać chorobom serca - może także pomóc w walce ze stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami, dlatego warto włączyć go do jadłospisu i sięgać po jego soczyste kawałki tak często, jak tylko to możliwe. Czytaj więcej: Popularny napój opóźnia starzenie i poprawia odporność. Pij trzy szklanki dziennie O ile wzrosną ceny produktów spożywczych w 2023 roku? Najnowsze prognozy