Po Wielkim Tygodniu, Triduum Paschalnym przyszedł czas, kiedy Wielki Post dobiegł końca. To czas radości ze zmartwychwstania. Czy zatem w piątek po Wielkanocy można jeść mięso? Kościół o wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych Jak wynika z Kodeksu Prawa Kanonicznego, gdzie kanon 1251 stanowi: "Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w Środę Popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa". Katolików obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w każdy piątek, natomiast w Środę Popielcową i Wielki Piątek obowiązuje dodatkowo post ścisły. Wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje osoby, które ukończyły 14 lat, natomiast post ścisły wszystkich od 18 do 60 lat. Są jednak wyjątki. Jeśli w dany piątek przypada uroczystość, to znosi ona post. I nie jest wówczas potrzebna żadna dyspensa biskupa diecezjalnego. Inaczej jest w przypadku świąt, które mają niższą rangę niż uroczystości. Dlatego też jeśli w piątek przypada święto to wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych nadal obowiązuje. Wyjątkiem jest również sytuacja, gdy biskup diecezjalny udziela wiernym dyspensy od obowiązku wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych na terenie swojej diecezji np. często zdarza się to w piątek po Bożym Ciele. Co z piątkiem po Wielkanocy? Kościół katolicki świętuje Wielkanoc przez osiem dni - jest to oktawa - od Niedzieli Zmartwychwstania do Niedzieli Miłosierdzia Bożego. I każdy z tych ośmiu dni ma rangę uroczystości, a to oznacza, że w piątek, który przypada w tym czasie nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. W piątek po Niedzieli Zmartwychwstania Pańskiego katolicy mogą jeść mięso. I nie jest potrzebna żadna dyspensa, bo wynika to wprost z obchodów Wielkanocy.