Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w wyniku przeprowadzonych badań wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w mące chlebowej żytniej typu 720 wyprodukowanej przez firmę Gdańskie Młyny. Ten sam związek został potwierdzony w trzech różnych partiach produktu - 31485/24, 31492/24 oraz 31495/24. Mąka żytnia wycofana ze sklepów. Komunikat GIS Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w komunikacie, że producent mąki niezwłocznie wycofał z obrotu partie, w których stwierdzono podwyższony poziom ochratoksyny A. Natomiast sieć sklepów Lidl w momencie otrzymania informacji o niezgodnych wynikach badań również wycofała produkty i przekazała w swoich mediach, by klienci zrezygnowali ze spożywania posiłków przygotowanych z użyciem tych partii mąki. "Artykuł o podanych powyżej numerach partii można zwrócić w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu" - wskazał GIS. Ochratoksyna A to związek wytwarzany przez grzyby Aspergillus i Penicillium. Na prośbę GIS eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego przygotowali też specjalną ocenę ryzyka. Wynika z niej, że działanie toksyny jest szkodliwe dla zdrowia człowieka. ----- Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!