Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Niebezpieczna toksyna w mące. Komunikat GIS

Ze sklepów wycofaną mąkę żytnią typu 720 chlebową wyprodukowaną przez firmy Gdańskie Młyny - przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. W trzech partiach wykryto podwyższone stężenie ochratoksyny A, która może być szkodliwa dla zdrowia człowieka. Mąkę można zwrócić w konkretnych sklepie bez okazywania paragonu.

Mąka żytnia wycofana ze sprzedaży. W trzech partiach wykryto ochrotoksynę A
Mąka żytnia wycofana ze sprzedaży. W trzech partiach wykryto ochrotoksynę A/Główny Inspektorat Sanitarny / Adam Burakowski/Reporter

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w wyniku przeprowadzonych badań wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w mące żytniej typu 720 chlebowej wyprodukowanej przez firmę Gdańskie Młyny.

Ten sam związek został potwierdzony w trzech różnych partiach produktu - 31485/24, 31492/24 oraz 31495/24.

Mąka żytnia wycofana ze sklepów. Komunikat GIS

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w komunikacie, że producent mąki niezwłocznie wycofał z obrotu partie, w których stwierdzono podwyższony poziom ochratoksyny A.

Natomiast sieć sklepów Lidl w momencie otrzymania informacji o niezgodnych wynikach badań również wycofała produkty i przekazała w swoich mediach, by klienci zrezygnowali ze spożywania posiłków przygotowanych z użyciem tych partii mąki.

"Artykuł o podanych powyżej numerach partii można zwrócić w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu" - wskazał GIS.

Ochratoksyna A to związek wytwarzany przez grzyby Aspergillus i Penicillium. Na prośbę GIS eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego przygotowali też specjalną ocenę ryzyka. Wynika z niej, że działanie toksyny jest szkodliwe dla zdrowia człowieka.

-----

Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Szydło: Zachęcam Donalda Tuska, żeby częściej sięgał do naszych propozycji programowych/RMF FM/RMF
INTERIA.PL

Zobacz także