Do tej pory o dobroczynnych skutkach diety niskotłuszczowej można było mówić wyłącznie na podstawie krótkoterminowych badań klinicznych. Było wiadomo, że tego typu menu ma pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała, prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i całego organizmu. Najnowsze badania, opublikowane w "Journal od Internal Medicine", pokazują, że zdrowy jadłospis może również pomóc w wydłużeniu ludzkiego życia. Badania nad dietą niskotłuszczową Naukowcy z Uniwersytetu Pekińskiego wraz z innymi specjalistami ze Stanów Zjednoczonych i Chin postanowili sprawdzić, czy dieta o niskiej zawartości tłuszczu może mieć wpływ na długość ludzkiego życia. Do swojego badania zaprosili ponad 370 tysięcy ochotników w wieku od 50 do 71 lat. Uczestnicy testów nie mieli wcześniej zdiagnozowanych żadnych przewlekłych chorób, a ich stan zdrowia i przyzwyczajenia były monitorowane przez ponad 23 lata. Podczas długotrwałej obserwacji zmarło 160 tysięcy osób. Zobacz więcej: Wpływ kawy na zdrowie. Nowe badania obalają kolejny mit Okazało się, że ryzyko śmierci w znacznym stopniu zależało od diety respondentów. Zdrowa dieta może wydłużyć życie? Badacze przyznali, że na przestrzeni lat udało się zaobserwować pewną zależność. Respondenci, którzy na co dzień stosowali dietę niskotłuszczową (z niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych), wzbogaconą wysokiej jakości białkiem roślinnym i wysokiej jakości węglowodanami, mieli znacznie mniejsze ryzyko zgonu. Głównie mowa tu o ryzyku śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych, a także o wszelkiego rodzaju nowotworach. Dieta niskotłuszczowa w niewielkim stopniu chroniła ich także przed przedwczesnymi zgonami. Dieta niskowęglowodanowa wcale nie taka dobra? Wieloletnie badania udowodniły również, że zdrowa dieta niskowęglowodanowa tylko w niewielkim stopniu chroniła ochotników przed przedwczesnymi zgonami. Według tego stylu żywienia w diecie osób badanych znalazło się mało węglowodanów, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka roślinnego. Zobacz więcej: Dodatek na żywność. Mogą ci się należeć dodatkowe pieniądze Dodatkowo uznano, że niskowęglowodanowa dieta (uznana za niezdrową ze względu na bardzo małą ilość dobrej jakości węglowodanów oraz obfitującą w nasycone kwasy tłuszczowe i białko zwierzęce), w dużym stopniu zwiększała ryzyko chorób sercowych i zgonów. - Nasze wyniki podkreślają znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych. Pomoże to ograniczyć ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny oraz z konkretnych przyczyn wśród osób w średnim wieku i starszych - właśnie takie podsumowanie napisali autorzy publikacji, którzy podkreślili, jak ważnym aspektem dla zdrowia, jakości i długości życia ludzkiego ma to, co trafia na nasze talerze. Czytaj więcej: Oni naprawdę to jedzą: najdziwniejsze potrawy świata. Jedna... z Polski Nie tylko insekty i mięso in vitro. Wciąż pojawiają się nowe pomysły na jedzenie przyszłości Zmiany na etykietach: Żywność bez daty przydatności? Od kiedy nowe przepisy?