Jak rozpoznać, czy grzyb jest trujący? Uważaj, łatwo się pomylić. Najważniejsze fakty i mity

Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjne 123RF/PICSEL

Jak rozpoznać, czy grzyb jest trujący - najpopularniejsze mity

  • Gorzki i ostry smak to dowód, że grzyb jest trujący - to najpopularniejszy mit, który można przypłacić problemami zdrowotnymi. Goryczek żółciowy (nazywany szatanem) rzeczywiście ma cierpki posmak, jednak już muchomor sromotnikowy charakteryzuje się migdałową słodyczą, dlatego lepiej nie dotykać go językiem. 
  • Trujące grzyby ciemnieją po posoleniu i ugotowaniu - niestety dotyczy to również wielu grzybów jadalnych, dlatego lepiej nie traktować zmiany barwy jako wyznacznik.
  • Gdy wrzucisz grzyba do mleka i ono się zwarzy, to znak, że grzyb jest trujący - to kolejny przykład, jak można się pomylić. Pepsyna i kwasy, które wpływają na zakwaszenie mleka, znajdują się również w grzybach jadalnych.
  • Ściemnienie srebrnej łyżeczki dodanej do gotujących się grzybów, świadczy o ich trujących właściwościach - za ciemnienie srebra odpowiadają związki siarki (nieszkodliwe), które są w grzybach trujących i jadalnych.
  • Dodawanie cebuli do gotujących się grzybów i kontrolowanie jej koloru - podobnie, jak w przypadku łyżeczki, ściemnienie warzywa miałoby sugerować, że mamy do czynienia z trującym grzybem. To kolejny mit, a jego wytłumaczenie jest banalnie proste. Cebula ściemnieje, ale z powodu barwników.
  • Przełamany grzyb zmienia kolor, więc jest trujący - przełam grzyba jadalnego i zobacz, co się stanie. Jego barwa najpewniej również się zmieni, a powodem będzie utlenianie substancji chemicznych.

Jak nie pomylić grzyba jadalnego z trującym?

Jak sprawdzić, czy grzyb jest trujący?

"Wydarzenia": Dosadna reprymenda dróżniczki. Mężczyźnie łamiącemu prawo grozi mandatPolsat NewsPolsat News