Pierwsze zatrucia jadem kiełbasianym po spożyciu zanieczyszczonej sałatki z fasolą zaczęto odnotowywać w Rosji pod koniec czerwca. W kolejnych tygodniach liczba chorych drastycznie się zwiększała. Epidemia botulizmu dotknęła ostatecznie 11 obwodów Rosji. The Moscow Times podkreśla, że zakażonych mogło być jeszcze więcej - ze wszystkich 417 chorych, 243 zostało zdiagnozowanych podczas wizyt lekarzy terenowych. Osoby te nie zgłaszały się do lekarzy i szpitali, wybierając leczenie na własną rękę. Dwóch zmarłych to młodzi mężczyźni - 21-latek z Kostromy zmarł 24 czerwca po spożyciu skażonego produktu z dostawy. Z kolei 5 lipca w szpitalu zmarł 24-letni mieszkaniec Dzierżyńska. Mężczyzna chorował przewlekle, a ostre zatrucie pogorszyło jego stan. Jad kiełbasiany w Rosji. Zatruta fasola pod lupą śledczych Zgodnie z wynikami dochodzenia epidemiologicznego zaprezentowanymi przez Annę Popową na posiedzeniu komisji Dumy Państwowej ds. ochrony zdrowia ogniskiem zatrucia była fasola, sprowadzona do Rosji z zagranicy. Produkt miał zostać ugotowany, zapakowany w plastikowe worki i przewieziony do siedzib Local Kitchen i Gastroport - firm dostarczających jedzenie na dowóz. Na miejscu fasolę dodawano do sałatek lobio oraz sałatek z tuńczykiem. Łącznie skażony produkt znalazł się w 2882 zamówieniach. Popowa przypomniała, że ostatnie zatrucie jadem kiełbasianym o dużej skali odnotowano w Rosji w 1999 r. Wówczas liczba przypadków sięgnęła ok. 180, a głównym źródłem zanieczyszczenia okazały się źle przyrządzone ryby. Zatrucie jadem kiełbasianym. Objawy botulizmu Wbrew swojej nazwie zatrucie "jadem kiełbasianym" nie występuje jedynie po spożyciu skażonego mięsa. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że botulizmem można zarazić się w wyniku spożycia niewłaściwie zakonserwowanych ryb i owoców morza, a także przetworów warzywnych. Choroba zakaźna jest powodowana przez silną neurotoksynę produkowaną przez bakterie Clostridium botulinum w warunkach beztlenowych. "Zarodniki tej bakterii występują w glebie, przewodzie pokarmowym zwierząt (w tym ryb), osadach z dna morskiego. Choroba może wystąpić po spożyciu skażonej toksyną żywności, a także w wyniku rozwoju bakterii w skażonych ranach oraz u małych dzieci, w wyniku kolonizacji jelit, wzrostu bakterii i produkcji toksyn w świetle jelita. Botulizm nabyty drogą pokarmową występuje najczęściej" - wskazuje GIS. Pierwsze objawy zatrucia można zaobserwować po okresie inkubacyjnym trwającym od 12 do 36 godzin. Botulizm u pacjenta najczęściej charakteryzuje się zaburzeniami połykania, widzenia, trudnością w mówieniu i porażeniem wiotkich mięśni szkieletowych. Dodatkowo mogą pojawić się zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego takie jak nudności, bóle brzucha i biegunka, a także bóle i zawroty głowy. Źródło: The Moscow Times, RIA Dagestan, news.ru ---- Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!