Niebezpieczna bakteria w popularnym produkcie. Pilny komunikat GIS

Oprac.: Dawid Szczyrbowski
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofywaniu z obiegu partii tatara wołowego. Wszystko z powodu bakterii salmonelli oraz patogennych szczepów escherichia coli, jakie wykryto w mięsie. GIS podkreśliło, że nie należy spożywać produktu objętego komunikatem.

Ostrzeżenie GIS w sprawie partii tatara wołowego jest efektem kontroli, jaką przeprowadziła Państwowa Inspekcja Pracy.
Stwierdzono, że mięso, zawarte w produkcie Zakładów Mięsnych Łuków S.A., nie nadaje się do spożycia.
Tatar wołowy wycofany. Komunikat GIS
Chodzi o partię tatara wołowego o numerze 1801207 z terminem przydatności do 12 lipca.
Jak przekazano, w badanym mięsie wykryto bakterie salmonelli oraz patogenne szczepy escherichia coli.
Spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego, dlatego trwa procedura wycofywania przez producenta partii tatara wołowego ze sklepów. Główny Inspektorat Sanitarny nadzoruje ten proces.
Salmonella w tatarze. Produkt wycofany
W komunikacie poinformowano, że nie należy spożywać produktu objętego ostrzeżeniem.
GIS wydało również zalecenia dla konsumentów. W przypadku stwierdzenia niepokojących objawów po spożyciu partii produktu należy skontaktować się z lekarzem.
----
Bądź na bieżąco i bądź jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i dodaj tam nasze artykuły!