Niebezpieczna bakteria w popularnym produkcie. Pilny komunikat GIS

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofywaniu z obiegu partii tatara wołowego. Wszystko z powodu bakterii salmonelli oraz patogennych szczepów escherichia coli, jakie wykryto w mięsie. GIS podkreśliło, że nie należy spożywać produktu objętego komunikatem.

Bakterie salmonelii w mięsie. Chodzi o partię tatara wołowego
Bakterie salmonelii w mięsie. Chodzi o partię tatara wołowegoFot. Piotr JedzuraReporter

Ostrzeżenie GIS w sprawie partii tatara wołowego jest efektem kontroli, jaką przeprowadziła Państwowa Inspekcja Pracy. 

Stwierdzono, że mięso, zawarte w produkcie Zakładów Mięsnych Łuków S.A., nie nadaje się do spożycia.

Tatar wołowy wycofany. Komunikat GIS

Chodzi o partię tatara wołowego o numerze 1801207 z terminem przydatności do 12 lipca.

Jak przekazano, w badanym mięsie wykryto bakterie salmonelli oraz patogenne szczepy escherichia coli.

Spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego, dlatego trwa procedura wycofywania przez producenta partii tatara wołowego ze sklepów. Główny Inspektorat Sanitarny nadzoruje ten proces.

Salmonella w tatarze. Produkt wycofany

W komunikacie poinformowano, że nie należy spożywać produktu objętego ostrzeżeniem.

GIS wydało również zalecenia dla konsumentów. W przypadku stwierdzenia niepokojących objawów po spożyciu partii produktu należy skontaktować się z lekarzem.

----

Bądź na bieżąco  i bądź jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub  Interia Wydarzenia na Facebooku i dodaj tam nasze artykuły!

Trzaskowski o kandydaturze Joe Bidena: Wierzę w mądrość prezydentaPolsat News