Coraz więcej przypadków groźnej choroby. Japońscy naukowcy alarmują

Oprac.: Bartosz Treder

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Rekordową liczbę przypadków choroby wywoływanej przez bakterie - paciorkowce grupy A - notuje się w Japonii. Dane niepokoją tamtejszych uczonych, bo zakażenie mikrobem w skrajnym przebiegu powoduje śmierć. Podejrzewają oni, że za gwałtownym rozprzestrzenianiem się choroby stoi zniesienie restrykcji związanych z koronawirusem.

Niebezpieczna bakteria powoduje zagrożenie w Japonii
Niebezpieczna bakteria powoduje zagrożenie w JaponiiWLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LI WBUScience Photo Library via AFPAFP

Tegoroczna liczba przypadków paciorkowcowego zespołu wstrząsu toksycznego (STSS) może osiągnąć w Japonii rekordowy poziom, bijąc "wynik" osiągnięty w 2023 roku. Tamtejsi naukowcy obawiają się, że wspomniana najcięższa i potencjalnie śmiertelna postać choroby, którą wywołują bakterie, będzie nadal się rozprzestrzeniać.

Jak wynika z danych Narodowego Instytutu Chorób Zakaźnych, przywoływanych przez "The Guardian", w ubiegłym roku zgłoszono 941 przypadków STSS, a w pierwszych dwóch miesiącach 2024 r. było ich już 378. Zespół zidentyfikowano niemal we wszystkich ze 47 japońskich prefektur. 30 proc. przypadków STSS kończy się śmiercią.

Paciorkowce zagrażają Japończykom. Naukowcy łączą to ze zniesieniem obostrzeń

Najbardziej narażone na tę chorobę są osoby starsze, ale od lipca do grudnia zeszłego roku odnotowano 21 zgonów na STSS wśród osób poniżej 50. roku życia. Zdaniem japońskich uczonych masowy skok liczby przypadków choroby w ostatnim czasie ma związek ze zniesieniem koronawirusowych restrykcji. Niemal rok temu rząd w Tokio "zrównał" COVID-19 z grypą sezonową.

- Ponad 50 proc. Japończyków zostało zarażonych SARS-CoV-2. Stan immunologiczny ludzi po wyzdrowieniu z COVID-19 może zmienić ich podatność na niektóre mikroorganizmy. Musimy wyjaśnić cykl infekcji ciężkich, inwazyjnych chorób paciorkowcowych i natychmiast je opanować - wskazał profesor chorób zakaźnych na Uniwersytecie Medycznym Kobiet w Tokio Ken Kikuchi w rozmowie z "The Guardian".

Bakterie paciorkowca przenoszą się drogą kropelkową, można też zarazić się nimi drogą pokarmową, chociażby za sprawą źle umytych owoców lub warzyw.

Przeczytaj również nasz raport specjalny: Wybory samorządowe 2024.

Źródło: "The Guardian"

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      "+49" - program o tym, co dzieje się w Niemczech
      "+49" - program o tym, co dzieje się w NiemczechTomasz LejmanINTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na