Już są w polskich lasach. Leśnicy wystosowali apel
W polskich lasach zaczynają się pojawiać grzyby. Powoli rusza tym samym sezon na ich zbieranie. Eksperci ostrzegają jednak, by nie popadać w euforię, tylko zbierać grzyby bardzo uważnie i nie popełnić kosztownego błędu. Leśnicy przypominają najważniejsze zasady zbierania jadalnych okazów i apelują o zastosowanie się do ich rad. Obalają równocześnie popularne mity, przez wiarę w które można sobie zrobić krzywdę.

Grzybiarze mają powody do radości - w lasach pojawiają się pierwsze okazy. Choć szczyt sezonu przypada zazwyczaj na wrzesień i październik, jednak już teraz w lasach zaczynają pojawiać się m.in. pierwsze podgrzybki.
Lasy Państwowe apelują jednak, by mieć się na baczności i nie zbierać tych gatunków, które są niejadalne lub trujące. Jak przyznają leśnicy, o pomyłkę nie jest trudno.
Toksyny, które zawierają grzyby, potrafią być bardzo groźne dla zdrowia i życia człowieka. Warto dobrze się rozglądać w lesie, a w razie wątpliwości skonsultować swoje znalezisko.
Lasy Państwowe opublikowały grafikę z poradnikiem dot. prawidłowego zbierania grzybów. "Pamiętajcie! Zawsze zbierajcie tylko te grzyby, które znacie. Najlepiej pokazać swoje zbiory innemu doświadczonemu grzybiarzowi" - przekazano.
Grzyby w polskich lasach. Jak je zbierać?
Kolejna rada dotyczy samej metody zbierania grzybów. "Owocniki grzybów należy delikatnie wykręcać z grzybni, by nie uszkodzić grzybni" - czytamy w poście Lasów Państwowych.
Leśnicy alarmują również, by zbierać tylko zdrowe grzyby, które nie są nadgryzione, nasączone wodą, zaczerwienione lub nadpleśniałe. Jak dodano, należy je zostawić w stanie nienaruszonym - są one bowiem pożywieniem dla zwierząt.
"Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka lub łubianki, nigdy do reklamówki" - wskazano. Leśnicy apelują również, by na grzybobranie wybierać się pieszo lub rowerem. "Samochód pozostaw na najbliższym parkingu leśnym" - dodano.
Grzybobranie: Fakty i mity
Lasy Państwowe rozprawiają się także z popularnymi mitami dot. zbierania grzybów.
"To nieprawda, że wszystkie trujące grzyby surowe mają piekący, gorzki smak. Najsilniej trujący muchomor zielonawy (sromotnikowy) ma łagodny smak" - napisano.
Inną nieprawdą jest mit, że jeśli grzyb jest nadgryziony przez zwierzęta, to znaczy, że jest jadalny. Jak podkreślono, ślimaki z chęcią żerują na trujących okazach.
"To nieprawda, że grzyby trujące po kilkukrotnym obgotowaniu są bezpieczne do spożycia. Wielokrotne gotowanie nie pozbawi ich toksyn" wskazano.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!