Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu wirusa w jednej z partii świeżych truskawek pochodzących z Maroka. Spożycie owoców może doprowadzić do wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW typa A - red.). O niebezpiecznym produkcie GIS został poinformowany za pośrednictwem Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Ostrzeżenie GIS przed skażonymi truskawkami. Wydano komunikat Jak czytamy, chodzi o "truskawki świeże 500 gram", które zostały zebrane w kraju północno-zachodniej Afryki. Importerem produktu jest hiszpańskie przedsiębiorstwo Dai Fruits SL, mieszczące się pod adresem Av. Ojos Negros 41, Sagunto, Valencia, 46520. Numer felernej partii to 0000/13-3120/2095, a jej krajowym dystrybutorem są dwie firmy: Jeronimo Martins Polska S.A. (Biedronka - red.) oraz REDENBERG Sp. z o.o. Według analiz GIS truskawki zostały sprowadzone do Polski prawdopodobnie w dniach 11-12 marca 2024 roku. "Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - podkreślono w komunikacie. Inspektorat zaleca konsumentom, by nie spożywali produktu objętego ostrzeżeniem. W przypadku wystąpienia objawów charakterystycznych dla WZW typa A instytucja apeluje o kontakt z lekarzem. WZW typu A. Jak dochodzi do zarażenia i jakie są objawy choroby? Wirusowe zapalenie wątroby typu A zwane jest także żółtaczką pokarmową. Choroba przenoszona jest głównie drogą pokarmową, a wirus jest odporny na działanie temperatur czy substancji chemicznych. Objawy występują przeważnie od dwóch do siedmiu tygodni od zakażenia i mogą trwać nawet wiele tygodni. Należy do nich przede wszystkim gorączka, brak apetytu, nudności czy wymioty. U około 15 proc. pacjentów symptomy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres od sześciu do dziewięciu miesięcy. U dzieci ponad 90 proc. przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki. GIS informuje, że do zakażenia dochodzi głównie poprzez bezpośredni kontakt z chorym (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce) czy na skutek kontaktów seksualnych z osoba z WZW typ A. Najczęstszym powodem infekcji jest jednak spożycie skażonego pożywienia - np. nieumytych owoców - bądź picie skażonej wody. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!