Salmonella w sałatce jarzynowej. GIS wydał alert

Anna Nicz

Anna Nicz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
1,4 tys.
Udostępnij

Niebezpieczną bakterię Salmonella znaleziono w sałatce jarzynowej, która trafiła do sklepów popularnej sieci marketów. Mikrob ten wywołuje choroby układu pokarmowego. Sałatkę wyprodukowała firma z województwa pomorskiego, a przed jej spożyciem ostrzega w alercie Główny Inspektorat Sanitarny.

W sałatce jarzynowej znaleziono bakteria Salmonella/ zdj. ilustracyjne
W sałatce jarzynowej znaleziono bakteria Salmonella/ zdj. ilustracyjneTomasz JastrzębowskiReporter

Pałeczki salmonelli wykryto w jednej z pięciu próbek produktu - poinformowała Główna Inspekcja Sanitarna. Jak przypomniano, kontakt z bakterią wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Inspekcja na swojej stronie wydała ostrzeżenie i podała dokładnie informacje na temat produktu, w którym znaleziono pałeczki.

Chodzi o sałatkę jarzynową 250 g firmy SEKO S.A. z Chojnic. Numer partii to 31 03 2024 047.AN. Termin przydatności do spożycia to 31.03.2024.

Jak podkreślono, w środę bezpośrednio po otrzymaniu informacji dystrybutor wycofał w całości towar rozdystrybuowany do sklepów sieci POLOmarket. 

Salmonella w sałatce jarzynowej. Trafiła do sklepów popularnej sieci

W sklepach POLOmarket umieszczono informację dla klientów, którzy mogą zwrócić zakupione sałatki. "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy w komunikacie GIS.

Organy kontrolujące razem z producentem wyjaśniają okoliczności pojawienia się bakterii w produkcie.

Salmonella. Jak dochodzi do zakażenia?

Salmonella to bakterie odpowiedzialne za wywoływanie chorób przewodu pokarmowego u ludzi. Wyróżnia się ponad 2500 specyficznych odmian tego patogenu. Te mikroorganizmy bytują w organizmach ludzi i zwierząt, a do zakażenia nimi dochodzi przez spożycie skażonego pokarmu lub wody. Najczęściej są to jajka i niedogotowane mięso drobiowe.

Zakażenie może przebiegać w bardzo zróżnicowany sposób, najczęściej w postaci ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Okres inkubacji (wylęgania) w przypadku zakażenia salmonellą wynosi zwykle od sześciu do 48 godzin.

Przeczytaj również nasz raport specjalny: Wybory samorządowe 2024.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

"+49" - program o tym, co dzieje się w NiemczechTomasz LejmanINTERIA.PL
Przejdź na