Pałeczki salmonelli wykryto w jednej z pięciu próbek produktu - poinformowała Główna Inspekcja Sanitarna. Jak przypomniano, kontakt z bakterią wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Inspekcja na swojej stronie wydała ostrzeżenie i podała dokładnie informacje na temat produktu, w którym znaleziono pałeczki. Chodzi o sałatkę jarzynową 250 g firmy SEKO S.A. z Chojnic. Numer partii to 31 03 2024 047.AN. Termin przydatności do spożycia to 31.03.2024. Jak podkreślono, w środę bezpośrednio po otrzymaniu informacji dystrybutor wycofał w całości towar rozdystrybuowany do sklepów sieci POLOmarket. Salmonella w sałatce jarzynowej. Trafiła do sklepów popularnej sieci W sklepach POLOmarket umieszczono informację dla klientów, którzy mogą zwrócić zakupione sałatki. "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy w komunikacie GIS. Organy kontrolujące razem z producentem wyjaśniają okoliczności pojawienia się bakterii w produkcie. Salmonella. Jak dochodzi do zakażenia? Salmonella to bakterie odpowiedzialne za wywoływanie chorób przewodu pokarmowego u ludzi. Wyróżnia się ponad 2500 specyficznych odmian tego patogenu. Te mikroorganizmy bytują w organizmach ludzi i zwierząt, a do zakażenia nimi dochodzi przez spożycie skażonego pokarmu lub wody. Najczęściej są to jajka i niedogotowane mięso drobiowe. Zakażenie może przebiegać w bardzo zróżnicowany sposób, najczęściej w postaci ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Okres inkubacji (wylęgania) w przypadku zakażenia salmonellą wynosi zwykle od sześciu do 48 godzin. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!