<a href="https://porady.interia.pl/zdrowa-zywnosc/news-czym-zastapic-drozdze,nId,4906305" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Drożdży</a> nie może zabraknąć w kuchni, szczególnie przed <a class="textLink" href="https://wydarzenia.interia.pl/tematy-wielkanoc,gsbi,4121" title="wielkanocą" target="_blank">Wielkanocą</a>, gdy przygotowujemy świąteczne wypieki. W końcu na uroczystym stole powinna królować prawdziwa drożdżowa baba wielkanocna - pieczona w Polsce już od końca XVII wieku. Drożdże: Suche, piwne i nie tylko Rodzajów drożdży jest całkiem sporo. Wyróżniamy kefirowe, winne i piwne, ale tym razem najbardziej przydadzą nam się zwykłe drożdże spożywcze. W sklepach dostaniemy głównie dwa ich warianty - świeże i suche. Każdy z nich możemy użyć podczas <a href="https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-wielkanocne-wypieki-czas-start,nId,2381606" target="_blank" rel="noreferrer noopener">wielkanocnych wypieków</a>. W praktyce różnią się one jedynie wygodą w użyciu - drożdże suche nie wymagają zrobienia rozczynu na początku, co będzie potrzebne podczas korzystania ze świeżych. <a href="https://porady.interia.pl/zdrowa-zywnosc/news-czym-zastapic-drozdze,nId,4906305" target="_blank" rel="noreferrer noopener">CZYTAJ TAKŻE: Czym zastąpić drożdże?</a> Suche można użyć wprost z opakowania i po prostu wymieszać z innymi składnikami. Kupując świeże drożdże, zwróćmy uwagę, żeby nie miały one na sobie jakiegoś niepotrzebnego nalotu - ich kolor powinien być lekki i kremowy. Ważny jest zapach - neutralny, niezbyt intensywny. Wielkanoc: Jak używać drożdży do świątecznych ciast? Problem, który możemy napotkać w wykorzystaniu to przeliczanie drożdży suchych na świeże. Rozwiązanie jest jednak dość proste. Co do zasady wystarczy pomnożyć przez dwa wymaganą w przepisie ilość drożdży suchych i dostaniemy potrzebną ilość drożdży świeżych. Działa to również w drugą stronę - należy wtedy podzielić. Robiąc rozczyn ze świeżych drożdży, nie zapomnijmy o cukrze. To dobra pożywka dla tych<a href="https://wydarzenia.interia.pl/ciekawostki/news-ten-grzyb-nadal-rosnie-w-polskich-lasach-jest-smaczny-leczy-,nId,6448327" target="_blank" rel="noreferrer noopener"> grzybów</a>, która zapewni ich prawidłowe działanie w naszym cieście. O tym mogłeś nie wiedzieć: Drożdże są zdrowe. Zawierają wiele witamin Już Hipokrates twierdził, że<a href="https://porady.interia.pl/zdrowa-zywnosc/news-czym-zastapic-drozdze,nId,4906305"> </a>drożdze wykazują prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu. Wzmacniają go, jednocześnie oczyszczając jelita. Dziś dyskusja na temat właściwości drożdży jest nadal żywa, a odpowiedź co do ich zdrowotności wciąż niejednoznaczna. Drożdże jednak zawierają sporą dawkę białka i łatwoprzyswajalnych węglowodanów. To bogate źródło <a href="https://porady.interia.pl/diety-i-odzywianie/news-8-witamin-i-suplementow-ktore-powinienes-stosowac-codziennie,nId,4913883">witamin z grupy B,</a> w drożdżach znajdziemy też sporo biotyny - odpowiedzialnej za jakość naszej skóry, włosów i paznokci. Na samą myśl o świeżym i pachnącym cieście drożdżowym może zaburczeć w brzuchu. Wystarczy jego kawałek, a do tego odrobina konfitury i <a href="https://www.bing.com/search?q=mleko+interia&cvid=4877d470d52244be8176ab6359eb12c1&aqs=edge..69i57j69i11004.5409j0j9&FORM=ANAB01&PC=U531" target="_blank" rel="noreferrer noopener">szklanka mleka</a>, a świat wokół nas od razu staje się piękniejszy. Aż dziwne, że niepozorne drożdże potrafią sprawić tyle świątecznej radości. Adrian Wojtasik