Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Restaurator padł ofiarą złodzieja. Pojawił się zaskakujący apel

W Wielkiej Brytanii skradziono firmową furgonetkę z 2,5 tys. mrożonych wytrawnych placków. Ofiarą złodzieja padł właściciel dwóch wyróżnionych gwiazdkami Michelin restauracji Tommy Banks. Mężczyzna zwrócił się do złodzieja z nietypowym apelem. Wskazał, by ten z okazji świąt zrobił "coś miłego" i przekazał skradzione wyroby np. do ośrodka pomocy społecznej.

Złodziej okradł restaurację. Właściciel apeluje o zwrot placków
Złodziej okradł restaurację. Właściciel apeluje o zwrot placków/Marcin Nowak/Reporter

Jak podał we wtorek "Washington Post", furgonetka z chłodnią została skradziona w niedzielę. Placki z kruchego ciasta z mięsno-warzywnym nadzieniem były przeznaczone na jarmark świąteczny. 

Tommy Banks, właściciel restauracji i producent wykwintnych mrożonek, zwrócił się do rabusia z apelem, by przynajmniej nie zmarnował placków.

Restaurator apeluje do złodzieja. "Zrób coś miłego, idą święta"

- Wiem, że jesteś przestępcą, ale może po prostu zrób coś miłego, idą święta - zaapelował. 

- Zrób to, co słuszne, może uda się nam skradzionymi plackami nakarmić kilka tysięcy ludzi - oświadczył, wzywając złodzieja, by przekazał wyroby garmażeryjne ośrodkowi pomocy społecznej.

Jak powiedział Banks w wywiadzie dla BBC, ciasta z nadzieniem, w których skład wchodzi np. zapiekanka z piwnym nadzieniem stekowym, indyk z żurawiną i dynią, miały wystarczyć na tygodniowe zaopatrzenie stoiska ze świątecznymi smakołykami jarmarku w York.

Właściciel restauracji z nietypowym apelem. Kim jest Tommy Banks?

Tommy Banks, jest brytyjskim szefem kuchni. Jego dwie restauracje nagrodzono gwiazdkami Michelin. Jest właścicielem restauracji, którą otworzyli jego rodzice - "The Black Swan" w Oldstead w York.  

W 2016 roku Banks wziął udział w programie Great British Menu i w finale wygrał, przyrządzając danie rybne.

W 2020 roku Tommy ponownie wziął udział w specjalnym świątecznym wydaniu The Great British Menu, w którym wygrał, przygotowując czterodaniowy posiłek zatytułowany "To była noc przed Bożym Narodzeniem".

-----

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Ekspert o fali protestów w Gruzji: To spór o wartości /RMF FM/RMF

PAP/INTERIA.PL

Zobacz także