Rozmrażanie lodówki to trudny, a przede wszystkim czasochłonny proces — zwłaszcza jeśli produkt nie posiada funkcji "No Frost". Nowoczesne lodówki wyposażone w podobną funkcję zostały tak zaprojektowane, by w ich wnętrzu nie gromadziły się szron i lód. W związku z tym nie wymagają regularnego rozmrażania i można to zrobić raz na jakiś czas, by przy okazji dokładnie wyczyścić lodówkę czy zamrażarkę. Co jednak zrobić, jeśli mamy w domu starszy produkt lub lodówkę bez podobnej funkcji? Rozmrażanie lodówki. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru wody W wielu chłodziarko-zamrażarkach znajdziemy nieoczekiwaną pomoc w procesie rozmrażania. Nie wszyscy wiedzą, że na dole znajduje się specjalny zawór czy lejek, które służą do sprawnego odprowadzania wody. W zależności od zamontowanego elementu wystarczy więc wysunąć lejek lub otworzyć zawór, by usprawnić cały proces. Jeśli nie chcemy borykać się z kałużami przy lodówce podczas następnego jej rozmrażania, powinniśmy więc skorzystać z tego patentu. Zawór lub lejek powinny być dobrze widoczne po wyjęciu wszystkich półek z wnętrza lodówki. W każdym modelu ten element może się jednak nieco różnić, więc w razie wątpliwości warto zajrzeć do instrukcji obsługi. Zdecydowanie jednak warto skorzystać z takiej pomocy, by sprawniej rozmrozić sprzęt. Czytaj też: Wielka Brytania: W lodówce znalazła gekona. "Nie mogłam uwierzyć" Jak rozmrozić lodówkę? Tak przyspieszysz cały proces Pierwszym krokiem do rozmrożenia zamrażarki jest odłączenie jej od źródła zasilania. Wyjęte z zamrażalnika produkty trzeba odpowiednio zabezpieczyć — na przykład umieścić w pojemniku termicznym lub na jakiś czas przenieść do sąsiadów. Kiedy opróżnimy już wszystkie półki, powinniśmy je wyjąć i zabezpieczyć podłogę przed zamoczeniem — można podłożyć pod lodówkę stary ręcznik i umieścić w niej miednicę, do której będzie spadał lód. Właśnie w tym momencie warto też otworzyć zawór czy wysunąć lejek, znajdujący się na dole sprzętu. By przyspieszyć cały proces, niektórzy polecają umieścić wewnątrz garnek z wrzącą wodą i zamknąć lodówkę. Warto jednak wiedzieć, że ciepło może zniszczyć powłoki ścianek lodówki, więc lepiej tego sposobu nie stosować. Nie używajmy również suszarki, by lód szybciej się stopił. Może być to niebezpieczne i skończyć się zwarciem lub porażeniem. Niektóre powierzchnie znajdujące się wewnątrz urządzenia mogą też odkształcić się pod wpływem ciepła. Dużo rozsądniej jest po prostu otworzyć drzwi na oścież i poczekać aż lód się rozpuści. Pamiętajmy też, że osadzony na ścianach lodówki szron powinniśmy ewentualnie usunąć plastikową skrobaczką. Nie używajmy noża ani żadnych innych, ostrych, metalowych narzędzi. Nie odrywajmy też lodu na siłę, aby nie uszkodzić sprzętu. Gdy już szron i lód znikną, możemy zabrać się za mycie wnętrza lodówki i zamrażarki. Warto wspomnieć, że przed ponownym włączeniem sprzętu do prądu trzeba go dokładnie wytrzeć - wnętrze lodówki musi być bowiem suche. Czytaj też: Sprzątacz wyłączył zamrażarkę. Zniszczył 20 lat badań naukowych Te produkty kupisz za kilka zł. Tylko tyle potrzebujesz, by wyczyścić zmywarkę Problemy z doczyszczeniem dywanu? Wystarczy trochę soli i octu Zobacz też: