Gąska sosnowa – co to za grzyb? Gąska sosnowa inaczej nazywana jest opieńką sosnową, prośnianką sosnową, matsutake, opieńką matsutake, ale także Świętym Graalem grzybiarza. Grzyb należy do rodziny gąskowatych. Gąska sosnowa charakteryzuje się brązowo-białym, grubym, stożkowatym kapeluszem. Jej rogi są zawinięte do środka. Często znajdują się na nim wzory przypominające rozstępy. Nóżka grzyba również ma barwę brązowo-białą. Gąska sosnowa – gdzie rośnie? Gąska sosnowa obecnie rośnie głównie na terenie Eurazji. W przeszłości można ją było spotkać także w krajach skandynawskich oraz nadbałtyckich, również w Polsce. W naszym kraju ten grzyb pierwszy raz został znaleziony w 1921 roku. Od tamtego czasu nie udało się go znaleźć. Przełom nastąpił po 100 latach, w 2021 roku. W tym czasie gąska sosnowa zaczęła się pojawiać w Polsce. Konkretniej okazy zostały one znalezione w gminie Zawoja, znajdującej się w Beskidach. Jedna z tamtejszych grzybiarek natrafiła na ten niesamowicie rzadki okaz. Gąska sosnowa – niesamowicie ceniona w Azji Gąska sosnowa jest niesamowicie popularna w Azji Południowo-Wschodniej, a konkretnie w Japonii, Chinach, Korei czy Laos. Przede wszystkim w tych właśnie rejonach jest zbierana. W krajach azjatyckich grzyb ma przypisywane właściwości lecznicze. Grzyb powinien wspierać odporność i działać antynowotworowo. Co więcej, owocniki gąski sosnowej są wręczane na wyjątkowe okazje. Są one podarunkiem dla młodej pary jako prezent ślubny lub w ramach gratulacji za zdobycie awansu w pracy. Ile kosztuje gąska sosnowa? Ceny gąski sosnowej potrafią być naprawdę wygórowane. Zależą one głównie od panującej pory roku oraz od tego, skąd pochodzi produkt. Dodatkowo grzyby są zagrożone wymarciem. Najdroższe są okazy zebrane w Japonii. Takie gąski sosnowe sprzedawane są nawet po 2 tys. euro za 1 kg grzybów, czyli prawie 9 tys. złotych. Zdecydowanie czyni go to najdroższym grzybem na świecie. Najtańsze są gąski sosnowe importowane z Korei, Chin, Kanady, a nawet USA. Wówczas okazy można dostać już od 400 do 2000 zł za kilogram. Czy gąska sosnowa jest jadalna? Gąska sosnowa jest grzybem jadalnym. Ma wyróżniający się mocny aromat. Niektórym kojarzy się on z cynamonem. Jego smak natomiast jest słodkawo-mączysty. Co ciekawe, aromat i smak nie zmieniają się nawet po dokładnym wypłukaniu i długotrwałej obróbce termicznej. Zobacz również: "Pewniaki" na mapie grzybiarza. Z tych miejsc wrócisz z pełnym koszem Wysyp grzybów w polskich lasach. W sieci zdjęcia i nagrania Grzybobranie powoli się rozkręca. Uważajcie na żółciaka siarkowego