W przyrodzie występuje około 40 rodzajów borowików. Natomiast w Polsce można jedynie spotkać połowę z nich. Przez to, że wiele gatunków prawdziwków występuje niezwykle rzadko, są pod ochroną. Dowiedz się, których grzybów nie warto zbierać. Trujące gatunki borowika w Polsce Borowik szatański Borowik szatański może występować w lasach od lipca do października. Najbardziej lubi lasy bukowe oraz dębowe. Jego trzon ma żółty kolor i jest pokryty wyraźną krwisto-czerwoną siateczką. Bardzo często jego trzon jest pękaty, a sam grzyb jest szerszy niż wyższy. Po przełamaniu owocnik momentalnie błękitnieje. Zobacz więcej: Dziesięć zasad grzybiarza. Leśnicy obalają niebezpieczny mit Młode okazy mogą słodko pachnieć. Z czasem ich zapach może jednak przypominać padlinę. Borowik purpurowy Borowik purpurowy preferuje ciepły klimat. Dlatego może występować w Polsce od lipca do października. Jego trzon ma walcowaty kształt oraz czerwony kolor. Kapelusz jest półkolisty albo nawet poduchowaty i najczęściej przyjmuje żółto-brązowy kolor. Ma słaby zapach oraz łagodny smak. Mimo to jest silnie trujący. Borowik korzeniasty Borowik korzeniasty lubi ciepłe i suche tereny oraz gleby wapienne. Można go często spotkać od lipca do października. Młode osobniki mogą kształtem przypominać kulkę. Starsze okazy zaczynają przybierać walcowate kształty. Zwykle jest w żółto-białym kolorze, a jego podstawa może mieć nawet szaro-brunatną barwę. Zobacz więcej: Palce diabła i ręka umarlaka. Przerażająca wizyta w bieszczadzkim lesie Po naciśnięciu na grzybie pojawiają się delikatne niebieskie barwy. Ma gorzki smak. Należy pamiętać, że nie wolno go próbować, bo jest trujący. Jadalne gatunki borowika Borowik szlachetny Borowik szlachetny to najpopularniejsza i najbardziej poszukiwana odmiana prawdziwka. Nazywany jest również dębowym lub prawdziwym. Ten grzyb najczęściej występuje we wrześniu, październiku oraz listopadzie w lasach iglastych, oraz mieszanych. Kapelusz borowika szlachetnego początkowo jest biały, a później staje się ciemnobrązowy. Ma twardy, jędrny i zwarty miąższ. Prawdopodobieństwo pomylenia go z innym gatunkiem grzyba jest niewielkie. Borowik królewski Borowik królewski to dość rzadki okaz. Najczęściej można go spotkać od maja do września w kotlinach i lasach liściastych. Lubi także wapienne gleby porośnięte trawą. Ma delikatny chromowo-żółty kolor, a pod kapeluszem znajduje się delikatna siateczka. Jego podstawa może być brązowo-czerwona. Na trzonie po kontakcie z palcami mogą pojawiać się ciemno-błękitne palce. Kapelusz jest intensywnie różowy, ale z czasem blednie. Borowik królewski charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz nikłym zapachem. Jego mięsista i twarda struktura doskonale komponuje się z innymi gatunkami grzybów. Borowik sosnowy To gatunek, który można spotkać w górach. Borowik sosnowy występuje w pobliżu sosny, świerka, a nawet buka. Występuje wiosną, jeśli jest deszczowa oraz jesienią. Jest dość rzadko spotykany. Zobacz więcej: Grzyby, dziczyzna, miód objęte unijnymi regulacjami? Polska sceptycznaKapelusz borowika sosnowego ma gładką zamszową powierzchnię, która pod wpływem wilgoci może się lepić. Pod skórką grzyb może być delikatnie czerwony. Ma łagodny smak i pasuje do wielu potraw. Borowik ceglastopory Spotykany często w górskich lasach. Borowik ceglastopory lubi podmokłe tereny oraz kwaśną ziemię. Jego trzon ma wyjątkowy wygląd — jest żółty oraz pokryty czerwonymi kosmkami. Kapelusz jest brązowy, a gąbka pod nim żółta. Po przekrojeniu sinieje, co niektórzy grzybiarze mogą uznać za zły znak. Nie warto się go obawiać, ponieważ jest smaczny oraz ma dużo cennych wartości. Czym grozi zatrucie grzybami? Uwaga na trujące grzyby! Zatrucie grzybami może objawiać się na wiele sposobów. Do najpopularniejszych należą: bóle brzucha,biegunka,nudności,wymioty,zawroty i bóle głowy,drżenie mięśni,niepokój lub pobudzenie,silne zmęczenie oraz osłabienie. Silne zatrucie trującymi grzybami może doprowadzić do poważnych powikłań, a nawet śmierci. Dlatego najlepszym sposobem na uniknięcie zatrucia grzybami jest zbieranie i spożywanie jedynie tych okazów, które dobrze znamy i których jadalności jesteśmy pewni. Zobacz także: Szaleństwo w polskich lasach. "121 prawdziwków w jeden dzień" Jak szybko rosną grzyby po deszczu? Podpowiadamy, kiedy nazbierasz ich najwięcej Jak suszyć grzyby w piekarniku? Grzybiarze trzymają się złotej zasady