Ponad 5 zł - tyle powinien kosztować dobrej jakości pączek - sugerują szacunki firmy HREIT. "W efekcie w ciągu zaledwie jednego dnia możemy wydać na pączki ponad 190 mln zł" - podkreślono i zaznaczono, że chodzi o pączki dobrej jakości. "To równowartość 391 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w naszym kraju" - poinformował HREIT. Według danych HREIT w tłusty czwartek statystyczny Polak spożywa po dwa-trzy pączki. "Jeśli te szacunki są prawdziwe, to w trakcie ostatniego czwartku przed Środą Popielcową zjemy nawet ponad 100 milionów sztuk tego popularnego przysmaku" - zwracają uwagę autorzy raportu, dodając, że zarówno ceny, jak i jakość sprzedawanych w Polsce pączków, bywają różne. Pączki. Rosnące koszty wytworzenia "Jeśli chcielibyśmy zjeść produkt wykonany według tradycyjnej receptury - smażony na smalcu i wypełniony różaną konfiturą, to musimy przygotować się na wydatek rzędu trochę ponad 5 złotych za sztukę" - wynika z szacunków HREIT. Zauważono, że jest to o 8 proc. więcej niż rok temu. "Wzrost ceny jest więc znaczący, ale niknie on na tle tego, co działo się przed rokiem" - ocenili autorzy raportu, przypominając, że gwałtowny wzrost kosztów powodował, że wtedy w cukierniach ceny musiały pójść w górę o około 30 proc. Podkreślili też, że w wycenie uwzględniono nie tylko ceny półproduktów (mąki, cukru, mleka, smalcu, drożdży czy różanej konfitury), ale też koszty robocizny, energii i marżę, z której cukiernik oprócz zysku musi opłacić lokal, utrzymać sprzęt itp. "Ze względu na rosnące koszty wytworzenia, niektórzy cukiernicy mogą być zmuszeni do stosowania niższych marż niż w poprzednich latach" - zaznaczono w raporcie. "Powyższe wyniki to efekt zabawy na liczbach, którą nazwaliśmy indeksem pączkowo-mieszkaniowym. Pokazuje on siłę nabywczą tradycyjnego pączka na tle cen nieruchomości" - zastrzegli autorzy raportu. Tłusty czwartek 2024. Ceny pączków Pączki dostępne są w cukierniach i marketach już jakiś czas przed tłustym czwartkiem. Jak podkreśla Interia Biznes, ich ceny są bardzo zróżnicowane. Jedne z droższych przysmaków znaleźć można w cukierni Magdy Gessler "Słodki Słony". W tym roku za pączka zapłacimy tam 22 zł. W większości rzemieślniczych piekarni i cukierni nie zapłacimy za pączka mniej niż 12 zł. Nieco tańsze pączki na tłusty czwartek możemy dostać w piekarniach oraz cukierniach sieciowych. W Stolicy Lodów i Pączków klasyczny pączek to koszt 6,90 zł. Więcej, bo 7,90 zł, zapłacimy za pączka z pistacją. W A. Blikle większość pączków kosztuje 7,40 zł za sztukę, a pączek premium z pistacjami to koszt 10,90 zł. Jak podaje portal warsawnow.pl, tradycyjne i jedne z najlepszych pączków w stolicy dostaniemy także w Pracowni Cukierniczej Zagoździński w cenie 4,50 zł za sztukę. Czytaj więcej: Przed nami tłusty czwartek. Ile wydamy w tym roku na pączki i faworki? W Krakowie natomiast pączek z piekarni rzemieślniczej to koszt około 14-19 zł. Przykładowo w cukierni My Sweet Home Bakery pączek kosztuje 18 zł za sztukę. W Cukierni Cichowscy pączek z różą jest o wiele tańszy i kosztuje 6 zł. W Dobrej Pączkarni, której pączki zaliczane są do najlepszych w Krakowie, praktycznie wszystkie smaki kosztują 8 zł za sztukę. Ceny pączków w cukierniach i piekarniach nie należą do najniższych, niemniej jednak z pewnością ich smak oraz obfite nadzienie rekompensuje ich cenę. W praktyce kupując pączki dla całej rodziny, poniesiemy niemały wydatek, bo przykładowo przy zakupie 5 pączków po 22 zł za całość zapłacimy 110 zł. Dlatego niekiedy dobrą alternatywą są popularne markety, w których możemy kupić słodkości na tłusty czwartek w nieco niższej cenie. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!