<div>Według zwyczaju, <b>zjedzenie pączka w tłusty czwartek</b> ma zapewnić <b>pomyślność na cały rok</b>.</div><div><div><div><div><h2>Pączki - historia</h2></div><div>W średniowieczu pączki miały formę <b>drożdżowych bułek nadziewanych mięsem albo skwarkami</b>. Słodkie pączki pojawiły się dopiero w XVIII wieku i były inspirowane <b>kuchnią arabską</b>.</div><div><br /></div><div>Spożywano je w okresie <b>zapustów (karnawału)</b>. Niektóre pączki nadziewano <b>migdałem</b> albo <b>orzechem włoskim</b> i wierzono, że kto na taki trafi, będzie mieć szczęście.</div><div><h2>Jak zrobić domowe pączki krok po kroku?</h2></div><div><b>Jaki jest przepis na pączki? </b>W klasycznej wersji <b>przepis na pączki</b> opiera się na <b>drożdżowym cieście z mąki pszennej</b>, które po usmażeniu jest puszyste i delikatne. Przestawiamy <b>przepis na około 12-15 pączków</b>:</div><div><br /></div><div><b>Składniki:</b></div></div><div><ul><li>500 g mąki pszennej </li><li><div>50 g drożdży</div></li><li><div>100 g cukru</div></li><li><div>250 ml mleka</div></li><li><div>4 żółtka</div></li><li><div>50 g masła</div></li><li><div>szczypta soli</div></li><li><div>olej</div></li><li><div>wybrane nadzienie</div></li></ul><b>Przygotowanie:</b></div><div><br /></div><div>W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru. <b>Odstawiamy na 10 minut</b>. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, żółtka, masło, sól i wyrośnięty rozczyn drożdżowy.</div><div><br /></div><div>Wyrabiamy ciasto i <b>odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę</b>. Następnie formujemy małe kulki, spłaszczamy je, nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy brzegi i ponownie formujemy. Następnie odstawiamy ponownie na około 30 minut do wyrośnięcia.</div><div><br /></div><div>Pączki smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju na <b>złoty kolor</b>. Odsączamy na papierowym ręczniku. Gotowe pączki możemy posypać <b>cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą</b>.</div><div><h2>Czym nadziewać pączki?</h2></div><div>Tradycyjnie pączki nadziewa się <b>konfiturą z róży lub marmoladą</b>, jednak dużą popularnością cieszą się również warianty z <b>budyniem, czekoladą, serem, słonym karmelem, a nawet pistacjami</b>.</div><div><br /></div><div>W tym roku pojawił się także <b>pączek dubajski</b>, wyróżniający się nadzieniem z pistacji i ciasta kataifi oraz <b>polewą czekoladową</b>.</div><div></div><h2>Najlepsze triki na puszyste pączki</h2><div>Do ciasta na pączki warto dodać <b>skórkę pomarańczową lub cukier wanilinowy</b>, które nadadzą mu wyjątkowy aromat. Istotny jest również wybór odpowiedniej mąki pszennej - najlepiej sprawdzi się ta o <b>wysokiej zawartości glutenu </b>(np. typ 550).</div><div><br /></div><div>Nie można też pominąć <b>etapu wyrastania</b> - ciasto powinno podwoić swoją objętość w ciepłym miejscu. </div></div><div><div>Do smażenia doskonale nadaje się smalec, <b>ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia </b>(~190 st. C), co zapobiega przypalaniu tłuszczu. </div><div><br /></div><div>Aby ograniczyć jego wchłanianie, <b>warto dodać do ciasta spirytus </b>(ok. 20-30 ml na 1 kg mąki). Temperaturę tłuszczu można sprawdzić, wrzucając do niego kawałek ciasta - jeśli zacznie się rumienić i wypływać na powierzchnię, oznacza to, że tłuszcz jest gotowy do smażenia.</div><div><br /></div><div>Wybrane nadzienie można dodać do pączków po usmażeniu, nadziewające je z <b>użyciem rękawa cukierniczego.</b></div></div></div>