Płatności elektroniczne można spotkać już praktycznie wszędzie. Wraz ze wzrostem ich popularności, pracownicy restauracji zauważyli, że napiwki pojawiają się coraz rzadziej. Dlatego warto pamiętać, w jaki sposób można wynagrodzić ich za pracę. Jak dać napiwek kartą, albo telefonem? Podpowiadamy. Jak zapłacić napiwek kartą, gdy nie ma gotówki? Warto wiedzieć, że kiedy płacimy kartą, możemy dać napiwek. Wiele restauracji wprowadziło usługę PolCard, która pozwala przedsiębiorcy na wybranie kwoty i ustawienie jej, jako dodatkowego wynagrodzenia za usługę. Gość może szybko i sprawnie uiścić opłatę, a właściciel może rozliczyć ją, jako oddzielną pozycję na potwierdzeniu płatności. Przy płaceniu sprzedawca wprowadza na terminalu kwotę za usługę. Na urządzeniu pojawia się pytanie, czy konsument, chce zostawić napiwek. Po udzieleniu zgody może on wybrać, jak wysoki ma być napiwek. Terminal pokaże wysokość 5, 10 i 15 proc., które jest wartością maksymalną. To szybki i łatwy sposób na dodatkowe wynagrodzenie kelnera. Zobacz więcej: Dofinansowanie do wczasów na emeryturze? Jak złożyć wniosek o pieniądze? Jeśli na terminalu nie pojawia się taka opcja, można poprosić kelnera, aby doliczył do rachunku określoną kwotę. To rozwiązanie, które może być niekomfortowe dla gościa restauracji, jest jednak miłym gestem wobec obsługi. Wakacje 2023. Gdzie zazwyczaj płacimy napiwki? W polskiej kulturze dawanie napiwków nie jest obowiązkiem. Świadczy jednak o kulturze osobistej i dobrym wychowaniu. Przyjmuje się, że wysokość napiwku powinna wynosić 10-15 proc. wysokości rachunku. W większości państw europejskich dawanie napiwków nie jest niczym wyjątkowym. Należy pamiętać, że powinno się je dawać, kiedy jedziemy do państw zachodniej Europy. Zobacz więcej: Rower w pociągu. Kiedy można go przewozić i jak kupić bilet? Napiwki nie są mile widziane w Japonii i na Islandii. Gest ten uważany jest tam uważany za niekulturalny. Z kolei w Stanach Zjednoczonych napiwek to wręcz konieczność. Jego brak może postawić gościa z Europy w negatywnym świetle. Napiwek wliczony w usługę? Co to jest? W wielu restauracjach można spotkać się z napiwkiem, który od razu wliczony jest w usługę. Opłata za serwis jest dodatkowym wynagrodzeniem dla kelnerów za obsługę klientów. Obejmuje przygotowanie stolika i nakrycia oraz doglądanie klientów i zaspokajanie ich potrzeb. W miejscach, które obsługi kelnerskiej nie świadczą, jak bary, czy restauracje samoobsługowe, dodatkowa opłata nie jest wliczana w ten sposób. Restauracje, które decydują się na wprowadzenie opłaty serwisowej, mogą same ustalić zasady, kiedy będzie naliczana. Częstym warunkiem jest liczba osób przy stoliku. Można się spotkać z sytuacjami, że powyżej czwartego lub szóstego gościa przy stoliku w cenę będzie wliczany serwis. Zobacz więcej: Planujesz wakacje w Chorwacji? Uważaj na mandaty! Będąc gościem warto pamiętać, że właściciel lokalu ma obowiązek poinformować klientów o wszelkich dodatkowych kosztach. Jeśli opłaty zostały ukryte, jest szansa, że nie będziemy musieli ich ponosić. Zobacz także: Jak płacić telefonem zbliżeniowo? Ważny jest NFC w smartfonie Bez gotówki, karty i telefonu. Dziś możemy płacić tatuażem Płacisz telefonem lub zegarkiem? Zachowaj dużą ostrożność!Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!