Naukowcy mają nowe dane. Wiadomo co sprzyja długiemu życiu

Oprac.: Karina Jaworska
Chroni serce i redukuje masę ciała. Naukowcy sprawdzili, jak dieta niskotłuszczowa i niskowęglowodanowa wpływa na ryzyko przedwczesnej śmierci. Badaniem objęto prawie 400 tysięcy osób.

Jak przypominają autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach "Journal of Internal Medicine", krótkoterminowe badania kliniczne wskazywały dotąd na korzyści płynące ze stosowania diet o niskiej zawartości tłuszczów i niskiej zawartości węglowodanów. Mają one m.in. chronić serce i pomagać w zmniejszeniu wagi ciała.
Nowe badanie przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Pekińskiego i ich kolegów z innych ośrodków w Chinach i USA sprawdzało długofalowe działanie tego rodzaju stylów żywieniowych.
Objęło ono ponad 370 tys. ochotników w wieku od 50 do 71 lat.
Przeanalizowano okres 23 lat w trakcie którego zmarło ponad 160 tys. osób. Naukowcy doszli do wniosków, że ryzyko zgonów silnie zależało od diety.
Dieta nazwana przez badaczy zdrową - niskotłuszczową wyraźnie zmniejszała ogólne ryzyko zgonu, w tym ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych i nowotworów.
Dieta ogranicza ryzyko przedwczesnego zgonu
Dieta taka charakteryzowała się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, wysoką podażą białka roślinnego i zawartością węglowodanów wysokiej jakości.
Tymczasem zdrowa dieta niskowęglowodanowa w niewielkim stopniu chroniła przed przedwczesnymi zgonami. Taki styl żywienia opierał się na niskiej zawartości słabej jakości węglowodanów, dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka roślinnego.
Z kolei niskowęglowodanowa dieta uznana za niezdrową, czyli m.in. uboga w dobrej jakości węglowodany, obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe i białko zwierzęce, podnosiła zagrożenie.
"Nasze wyniki podkreślają znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych. Pomoże to ograniczyć ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny oraz z konkretnych przyczyn wśród osób w średnim wieku i starszych" - piszą autorzy publikacji.
Zobacz również: