Naukowcy mają nowe dane. Wiadomo co sprzyja długiemu życiu

Karina Jaworska

Oprac.: Karina Jaworska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
465
Udostępnij

Chroni serce i redukuje masę ciała. Naukowcy sprawdzili, jak dieta niskotłuszczowa i niskowęglowodanowa wpływa na ryzyko przedwczesnej śmierci. Badaniem objęto prawie 400 tysięcy osób.

Naukowcy powiedzieli, która dieta sprzyja długiemu życiu (zdjęcie ilustracyjne)
Naukowcy powiedzieli, która dieta sprzyja długiemu życiu (zdjęcie ilustracyjne)CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARYNEWScience Photo Library via AFPAFP

Jak przypominają autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach "Journal of Internal Medicine", krótkoterminowe badania kliniczne wskazywały dotąd na korzyści płynące ze stosowania diet o niskiej zawartości tłuszczów i niskiej zawartości węglowodanów. Mają one m.in. chronić serce i pomagać w zmniejszeniu wagi ciała.

Nowe badanie przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Pekińskiego i ich kolegów z innych ośrodków w Chinach i USA sprawdzało długofalowe działanie tego rodzaju stylów żywieniowych.

Objęło ono ponad 370 tys. ochotników w wieku od 50 do 71 lat.

Przeanalizowano okres 23 lat w trakcie którego zmarło ponad 160 tys. osób. Naukowcy doszli do wniosków, że ryzyko zgonów silnie zależało od diety.

Dieta nazwana przez badaczy zdrową - niskotłuszczową wyraźnie zmniejszała ogólne ryzyko zgonu, w tym ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych i nowotworów.

Dieta ogranicza ryzyko przedwczesnego zgonu

Dieta taka charakteryzowała się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, wysoką podażą białka roślinnego i zawartością węglowodanów wysokiej jakości.

Tymczasem zdrowa dieta niskowęglowodanowa w niewielkim stopniu chroniła przed przedwczesnymi zgonami. Taki styl żywienia opierał się na niskiej zawartości słabej jakości węglowodanów, dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka roślinnego.

Z kolei niskowęglowodanowa dieta uznana za niezdrową, czyli m.in. uboga w dobrej jakości węglowodany, obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe i białko zwierzęce, podnosiła zagrożenie.

"Nasze wyniki podkreślają znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych. Pomoże to ograniczyć ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny oraz z konkretnych przyczyn wśród osób w średnim wieku i starszych" - piszą autorzy publikacji.

Zobacz również: 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Piontkowski w "Gościu Wydarzeń": W niektórych miejscach w Polsce występują braki nauczycieli
      Piontkowski w "Gościu Wydarzeń": W niektórych miejscach w Polsce występują braki nauczycieliPolsat News
      INTERIA.PL/PAP
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      244
      Super
      relevant
      54
      Hahaha
      haha
      94
      Szok
      shock
      27
      Smutny
      sad
      15
      Zły
      angry
      31
      Lubię to
      like
      Hahaha
      haha
      465
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na