Nanocząstki w jedzeniu. Eksperci zbadali kurczaki i są zgodni

Karina Jaworska

Oprac.: Karina Jaworska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
267
Udostępnij

Naukowcy odkryli, że często dodawane do jedzenia nanocząstki wpływają na nabłonek jelitowy i florę bakteryjną. Teorię oparli na badaniach przeprowadzonych na kurczakach. Z związku z odkryciem, eksperci zalecają ostrożność w dawkowaniu substancji. Nie mówią jednak, o jej całkowitym wycofaniu z rynku.

Naukowcy odkryli, że nanocząsteczki w jedzeniu szkodzą jelitom i florze bakteryjnej
Naukowcy odkryli, że nanocząsteczki w jedzeniu szkodzą jelitom i florze bakteryjnejMICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIAFP

Tlenki metali, które często dodaje się do przetworzonej żywności, mogą szkodzić układowi pokarmowemu - przestrzegają eksperci z Binghamton University, State University of New York oraz Cornell University.

Naukowcy przeanalizowali pięć tego typu substancji. - Wszystkie one są dodatkami do żywności. Dwutlenek tytanu jest stosowany jako środek wybielający i rozjaśniający. Dwutlenek krzemu dodaje się do żywności w celu zapobiegania jej granulacji. Tlenek żelaza dodaje się do mięsa - na przykład po to, aby zachować jego czerwony kolor. Tlenek cynku może być używany jako środek konserwujący, ponieważ działa przeciwbakteryjnie - wylicza prof. Gretchen Mahler, autorka pracy opublikowanej na łamach "Journal of Antioxidants".

Badania na zwierzętach

Badaczka i jej koledzy przetestowali działanie tych związków na układ pokarmowy kurcząt, ponieważ wykazuje on wiele podobieństw do ludzkiego. - Przetestowaliśmy serię nanomateriałów, badając takie parametry, jak wchłanianie składników odżywczych, ekspresja enzymów i niektóre z bardziej subtelnych, funkcjonalnych markerów - opowiada. Dawki nanocząstek, które były testowane, odzwierciedlały przy tym typowe spożycie przez ludzi.

Najwięcej negatywnych skutków naukowcy zanotowali przy działaniu dwutlenku krzemu i dwutlenku tytanu. Zauważyli na przykład, że nanocząstki wpłynęły na funkcjonowanie nabłonka jelita kurczaków, na równowagę bakterii w ich przewodzie pokarmowym oraz na zdolność ptaków do wchłaniania minerałów.

Korzystne efekty nanocząstek

- Niektóre cząstki działały bardziej neutralnie, a nawet wykazywały korzystny wpływ. Wydaje się, że tlenek cynku wspierał rozwój jelita lub wspomagał mechanizmy kompensacyjne pojawiające się w przypadku uszkodzeń. Tlenek żelaza mógłby natomiast, potencjalnie, być używany do wzbogacania żywności żelazem, jednak trzeba brać pod uwagę jego wpływ na zdrowie i funkcjonowanie jelita - uważają badacze.

Nie sugerują przy tym, że wymienione cząstki trzeba całkowicie usunąć z żywności. Chcą jednak, aby ludzie byli świadomi ewentualnych zagrożeń. - Zjadamy te substancje, więc ważne jest, aby brać pod uwagę nawet subtelne skutki - podkreśla prof. Mahler.

- Tworzymy nasze modele jelitowe, aby badać ten problem. Dzięki naszej współpracy i wykorzystaniu różnych, uzupełniających się metod, udało nam się odnieść sukces - dodaje.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Stąd strzelał zamachowiec Kennedy’ego. Byliśmy na miejscu zbrodni
      Stąd strzelał zamachowiec Kennedy’ego. Byliśmy na miejscu zbrodniInteria.plINTERIA.PL
      Przejdź na