Mamy za dużo jedzenia. Zmarnowaliśmy miliardy porcji

Jakub Wojciechowski

Jakub Wojciechowski

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
44
Udostępnij

Ponad miliard posiłków dziennie trafiało do śmieci w 2022 roku - wynika z raportu agendy ONZ. Tak wielkie marnotrawstwo wywiera ogromny wpływ między innymi na nasz klimat. Gdyby marnowanie jedzenia było państwem, to pod względem emisji gazów cieplarnianych wyprzedziłyby go tylko USA i Chiny.

W 2022 roku na całym świecie wyrzucono do śmieci ponad miliard ton jedzenia. To ma opłakane konsekwencje między innymi dla naszego klimatu
W 2022 roku na całym świecie wyrzucono do śmieci ponad miliard ton jedzenia. To ma opłakane konsekwencje między innymi dla naszego klimatuJames MacDonald/BloombergGetty Images

W 2022 roku ludzie na całym świecie wyrzucili do śmieci łącznie ponad miliard ton jedzenia - wynika z raportu przygotowanego przez Program Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Środowiska (UNEP).

Porażka pod każdym względem

Według autorów publikacji "Food Waste Index Report 2024" marnowanie żywności szkodzi nie tylko światowej gospodarce, lecz również przyczynia się do pogłębiania zmian klimatu, niszczenia środowiska naturalnego oraz zanieczyszczenia powietrza.

UNEP do agenda ONZ zajmująca się działaniami mającymi na celu ochronę i monitorowanie stanu środowiska naturalnego. Jedną z inicjatyw UNEP z tym związanych jest Wskaźnik Marnowanego Jedzenia, który po raz pierwszy opublikowano w 2021 roku. Jego najnowsza wersja opisuje stan na rok 2022.

Według UNEP w opisywanym roku codziennie na całym świecie wyrzucano średnio ponad miliard posiłków dziennie. Łącznie w tym roku wyrzucono do śmieci ponad miliard ton pokarmu. To niemal jedna piąta całego jedzenia dostępnego na rynku.

W tym samym czasie 783 mln ludzi cierpiało głód, a jedna trzecia ludzkości miała problemy z zapewnieniem sobie stabilnego dostępu do jedzenia. Wartość całego zmarnowanego w 2022 roku jedzenia autorzy raportu wyceniają na ponad bilion dolarów.

"Marnotrawstwo jedzenia to globalna tragedia. Miliony [ludzi - red.] obecnie chodzą głodne, podczas gdy wszędzie jedzenie jest wyrzucane" - napisała w oświadczeniu dyrektor UNEP, Inger Andersen.

Według autorów raportu takie marnotrawstwo to nie tylko moralna, ale też "środowiskowa" porażka.

Najwięcej marnujemy w domach

Większość jedzenia (60 proc., czyli  631 mln ton) zmarnowano w gospodarstwach domowych. Drugi pod tym względem był sektor żywieniowy, m.in. restauracje czy hotele (290 mln ton), a trzecim pod względem ilości wrzucanego jedzenia był handel detaliczny (131 mln ton).

Można by nakarmić wszystkie głodne osoby na świecie - około 800 mln - jednym posiłkiem dziennie tylko z wykorzystaniem jedzenia marnowanego każdego roku - podkreślił Richard Swannell z organizacji pozarządowej WRAP, która współpracowała w tworzeniu raportu.

Z obliczeń UNEP wynika, że w 2022 roku jedna osoba na świecie rocznie wyrzuciła 79 kg jedzenia. To równowartość 1,3 przeciętnego posiłku dziennie dla każdej osoby, która cierpi z powodu głodu - wynika z publikacji.

Richard Swannell wyjaśnił, że większość osób wyrzuca jedzenie dlatego, że po prostu kupuje go zbyt dużo - więcej niż potrzebuje. Inną przyczyną jest data przydatności do spożycia - z jej powodu często wyrzucane są produkty, które wciąż nadają się do spożycia.

Jedzenie kontra środowisko

Z raportu UNEP wynika, że w gorętszych krajach marnuje się więcej żywności, ponieważ między innymi trudniej je tam przechowywać i transportować. Rosnące zapotrzebowanie na żywność ma wręcz "niszczycielski wpływ" na nas oraz na planetę - twierdzą autorzy pracy.

Ludzkość marnuje tyle jedzenia, ile wytwarza się na niemal 30 proc. ziem rolnych na świecie - wynika z raportu. Jego autorzy sugerują również, że gdyby udało się zmniejszyć marnotrawstwo żywności w całym łańcuchu dostaw, to nie trzeba by wykorzystywać tyle terenów pod uprawy.

Według UNEP marnotrawstwo żywności powoduje pięciokrotnie więcej emisji gazów cieplarnianych niż przemysł lotniczy, w dodatku wymaga przekształcenia olbrzymich ilości ziemi pod wytwarzanie pokarmu, który nigdy nie zostanie zjedzony.

"Gdyby marnowanie jedzenia było państwem, byłoby ono trzecim największym emitentem gazów cieplarnianych na planecie - za USA i Chinami" - podkreślił Richard Swannell.

Źródło: AFP, UNEP.org

***

Przeczytaj również nasz raport specjalny: Wybory samorządowe 2024.

Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      "Wydarzenia": Podkarpaccy rolnicy oddają część swoich planów na obiady dla potrzebujących
      "Wydarzenia": Podkarpaccy rolnicy oddają część swoich planów na obiady dla potrzebującychPolsat News
      Przejdź na