Francuski przysmak zagrożeniem dla populacji żab. "Skutki dramatyczne"

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
444
Udostępnij

40,7 tys. ton żabich udek sprowadzono do UE w ciągu dziewięciu lat. Skutki są dramatyczne dla populacji żab na świecie - informuje tygodnik "Spiegel".

Unia Europejska importuje najwięcej żabich udek
Unia Europejska importuje najwięcej żabich udek123RF/PICSEL

W latach 2010-2019 sprowadzono do UE łącznie około 40,7 tys. ton żabich udek - podaje zespół analizy zmian bioróżnorodności z Instytutu Leibniza.

Według obliczeń naukowców odpowiada to nawet 2 mld żab i skutki tego są dramatyczne: wysokie spożycie tego przysmaku w UE przyczyniło się do spadku populacji dzikich żab w coraz większej liczbie krajów-dostawców.

Eksportujące udka z dzikich żab Indie, Bangladesz, Indonezja, Turcja i Albania zostały niedawno dotknięte spadkiem liczby tych zwierząt i dlatego kraje UE powinny wziąć na siebie znacznie większą odpowiedzialność za zrównoważony rozwój handlu - uważają badacze publikujący w czasopiśmie "Nature Conservation".

Żabie udka w Europie. Problem z określeniem gatunku

Do spożycia przeznacza się głównie duże żaby, które zwykle odławiane są na wolności. Próby hodowli żab w Indonezji okazały się nieopłacalne.

Indie i Bangladesz były głównymi dostawcami żab do UE w latach 70. i 80. XX wieku. Jednak po drastycznym spadku populacji żab oba kraje zaprzestały eksportu. Od tego czasu większość żabich udek w UE pochodzi z Indonezji, jednak populacja dzikich gatunków dużych żab już się tam znacznie zmniejszyła, podobnie jak w Turcji i Albanii.

Wśród wielu przyczyn wymierania gatunków lub spadku populacji wymienia się nadmierną eksploatację obok utraty siedlisk, zmiany klimatu i chorób.

Nadal brakuje danych dotyczących niektórych aspektów, takich jak wpływ handlu na rozprzestrzenianie się chorób płazów. Problemem jest również brak danych handlowych dotyczących poszczególnych gatunków oraz nieprawidłowego oznakowania w obrocie. W przypadku udek przetworzonych, oskórowanych i mrożonych trudno jest bez analizy genetycznej sprawdzić, czy podany gatunek jest rzeczywiście prawidłowo opisany -  powiedział "Spiegelowi" badacz Mark Auliya.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Doradca Dudy w "Gościu Wydarzeń" o skierowaniu ustawy o SN do TK: Prezydent ma po prostu rację
      Doradca Dudy w "Gościu Wydarzeń" o skierowaniu ustawy o SN do TK: Prezydent ma po prostu racjęPolsat News
      PAP
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      188
      Super
      relevant
      56
      Hahaha
      haha
      130
      Szok
      shock
      25
      Smutny
      sad
      19
      Zły
      angry
      26
      Lubię to
      like
      Hahaha
      haha
      444
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na