Wyjątkowa pizza stworzona została w lokalu mieszczącym się w mieście Lyon w środkowo-wschodniej Francji. Oprócz wspomnianych dwóch kucharzy Benoita Bruela i Fabiena Montellanico w ustanowieniu rekordu udział brał youtuber "Florian OnAir". Jak czytamy w oficjalnym komunikacie opublikowanym na portalu Księgi Rekordów Guinessa na drożdżowym cieście pojawiło się łącznie 1001 rodzajów sera. 940 to sery francuskie pochodzące od lokalnych producentów, pozostałe 61 to produkty z różnych krajów świata. - To był prawdziwy wyczyn być wśród producentów serów, a także przebywać na farmach, aby spotkać producentów, którzy tak pasjonują się swoim zawodem - mówił Benoit Bruela. Francuski szef kuchni przyznał, że w trakcie zbierania serów potrzebnych do pobicia rekordu producenci oferowali mu produkty za darmo tłumacząc decyzję chęcią bycia częścią historycznego wypieku. Wyjątkowy sposób przygotowania Ze względu na ilość sera, która miała znaleźć się na cieście kucharze musieli zastosować niestandardową formę przygotowania. - Musieliśmy wstępnie upiec ciasto na pizzę, aby zapobiec jego rozerwaniu pod ciężarem całego sera - tłumaczył Bruela. Wokół kopca utworzonego z sera postawiono specjalną formę do ciast. Dzięki temu udało się uniknąć rozlania sera w piekarniku. Po około 4 minutach pizza była gotowa do spożycia. - Jestem producentem pizzy od 13 lat. Wymyśliłem własne przepisy, a odkąd pracuję w własnej firmie, moim jedynym marzeniem jest robienie pizzy z jak najszerszą różnorodnością serów - podsumował. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!