O sprawie zatrucia Listerią w jednym z lokali w mieście Tacoma w USA pisze Insider. USA. Listeria w koktajlach mlecznych Jak informuje Departament Zdrowia, przypadki zatrucia miały miejsce pomiędzy 27 lutego a 22 lipca tego roku. Wiadomo też, że ofiary, jak i osoby dotknięte <a href="https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-gis-alarmuje-grozna-bakteria-w-hamburgerach-dostepnych-w-bie,nId,6827947#google_vignette" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Listeriozą</a>, miały osłabiony układ odpornościowy. Departament zdrowia Stanów Zjednoczonych wskazał też jednoznacznie, że powodem namnożenia się bakterii Listeria w maszynach do produkcji koktajli mlecznych było niedostateczne wyczyszczenie sprzętu przez pracowników lokalu. Zaznaczono przy tym, że problem dotyczył tylko placówki w stanie Waszyngton. W pozostałych restauracjach nie stwierdzono problemów z Listerią. Do sprawy odniosła się także spółka, do której należy sieć lokali. Firma Furgals przekazała, że restauracja w Tacoma od początku sierpnia nie korzysta ze wspomnianej maszyny. Departament Zdrowia USA wskazuje jednak, że objawy zakażenia Listeriozą mogą wystąpić do 70 dni od kontaktu z bakterią. Władze Furgals zadeklarowały, że przeprowadzą testy bakteryjne na obecność Listerii we wszystkich swoich lokalach. Maszyny, które okażą się zanieczyszczone, zostaną odkażone, a następnie ponownie poddane testom. Dopiero po tym będą mogły ponownie zostać wprowadzone do obiegu. "Jesteśmy załamani i głęboko żałujemy szkód, jakie mogły wyrządzić nasze działania" - podkreśliły władze spółki <a href="https://www.facebook.com/frugalstacoma/posts/pfbid0Kt3twzTTBEX37hDJJpSiTtp3fPm8kVP6nL1z9nZSmnj5kVKvdC6vE17ME9wjDYNxl?ref=embed_post">w komunikacie</a>. Listerioza. Co to za choroba? <a href="https://zdrowie.interia.pl/zdrowie/choroby-zakazne/news-bakteria-listeria-monocytogenes-moze-byc-w-lodowce-objawy-i-,nId,5411837#google_vignette" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Listerioza</a> to choroba zakaźna wywołana przez kontakt z bakterią Listeria monocytogenes. Sama choroba nie pojawia się często. Rocznie w Polsce diagnozuje się około 30-40 przypadków zakażenia Listerią. Choroba ta jest groźna przede wszystkim dla osób starszych oraz kobiet w ciąży. Szczególnie narażone na listeriozę są także osoby z osłabioną odpornością i noworodki. Pałeczki Listerii znajdziemy zwłaszcza w produktach pochodzenia zwierzęcego - w surowym mięsie i rybach oraz niepasteryzowanym nabiale. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub <a href="https://www.facebook.com/INTERIAWydarzenia" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Interia Wydarzenia na Facebooku</a> i komentuj tam nasze artykuły!