Pasażerowie PKP zaskoczeni. Ceny w Warsie nagle wzrosły
Niemal 40 zł płacimy teraz za schabowego w wagonie gastronomicznym PKP Intercity. Podwyżka cen obowiązująca od czwartku nie ominęła też oferty śniadaniowej, zup, deserów, jak i alkoholi. Interia sprawdza, jak wygląda nowe menu w Warsie i ile za obiad zapłaci teraz czteroosobowa rodzina jadąca Pendolino.
PKP Intercity bije przewozowe rekordy, wożąc najwięcej pasażerów w historii. Dodatkowo państwowa spółka chce przekonać do siebie kolejnymi ofertami, m.in. darmowymi przejazdami dla najmłodszych w Dniu Dziecka, jak i nową pulą biletów kosztujących od 19 zł.
W składach dalekobieżnego monopolisty na podróżnych czeka jednak i niezbyt miła niespodzianka. Jak ustaliła Interia, od czwartku w życie weszła podwyżka cen w wagonach gastronomicznych. Wraz z nią odświeżono kartę - zarówno pod względem dostępnych dań, jak i szaty graficznej. Ta druga upamiętnia od teraz 75-lecie istnienia Warsu.
Drożej w Warsie. Znamy nowe ceny w wagonach gastronomicznych
Porównujemy, ile trzeba zapłacić za wybrane pozycje z obecnego menu do cen, które wprowadzono w październiku zeszłego roku i właśnie się z nich wycofano. Bierzemy pod uwagę dania i napoje dostępne zarówno w składach klasy IC (Intercity), jak i EIP (Pendolino), EIC (Express Intercity) i EC (EuroCity).
Kotlet schabowy w tradycyjnej odsłonie kosztował 38,50 zł, teraz o złotówkę więcej. Taka sama podwyżka dotknęła makaronu tagliatelle z bolognese (z 33,50 zł na 34,50 zł), pierogów z mięsem albo galicyjskich, dawniej ruskich (było 28,50, jest 29,50 zł) czy żurku na zakwasie staropolskim (wzrost z 16,50 zł na 17,50 zł).
Za zupę dnia płacimy nie 14,50 zł, a 16,50 zł. Również o dwa złote podniosła się cena śniadania polskiego (jajka, szynka, warzywa oraz chleb i masło) - przy nim w starym menu widniała suma 24,50 zł, teraz to 26,50 zł. Zmiana o złotówkę na niekorzyść pasażera nie ominęła też racuchów z jabłkami i jogurtem (kiedyś 22,50 zł), jak i jajecznicy na maśle (było 19,50 zł).
Kawa bez zmian, piwo droższe
W pociągach IC uszczupliła się oferta deserów. Kiedyś na osłodę życia mogliśmy zjeść w Warsie szarlotkę (14 zł) oraz ciasto dnia (także 14 zł). Teraz pozostała tylko ta druga pozycja, droższa o 50 groszy. Przysmak z polskich jabłek pozostał w składach wyższych kategorii (EIP, EIC, EC) i kosztuje 14,50 zł.
Bez zmian pozostała cena znanych gazowanych napojów (7,50 zł) i soków (6,50 zł). Szczęśliwi mogą być też miłośnicy kolejowej kawy, bo wyciągną z portfela identyczną kwotę, co kiedyś, m.in. za espresso (9 zł), czarną kawę (10 zł) albo latte (15 zł).
Uśmiech zniknie jednak z twarzy piwoszów, gdy zorientują się, że jasna odmiana napoju z pianką kosztuje teraz nie 13,90 zł, a 14,50 zł, podobnie cydru oraz piwa bezalkoholowego. Podobnie o 70 gr więcej zapłacą za rzemieślniczą odmianę tego alkoholu.
Rodzina w Warsie. Ile kosztuje obiad w pociągu PKP Intercity?
Policzmy, ile za obiad zgodnie z nowym menu zapłaci czteroosobowa rodzina jadąca pociągiem Pendolino, gdzie oferta w wagonie gastronomicznym jest szersza. Tato zamówił zraz wieprzowy z cukinią i pieczarkami (40,50 zł) i pszeniczne piwo (15,50 zł).
Mama wybrała grillowany filet z kurczaka (39,50 zł), a także herbatę (9 zł). Córka skusiła się na rachuchy z jabłkami i jogurtem (17,50 zł), a syn - na bolognese (34,50 zł). Do tego dzieci podzielą się sernikiem czekoladowym (14,50 zł).
Suma to 171 zł - o dwa złote mniej niż wynosi maksymalna cena normalnego biletu na Pendolino na trasie Warszawa-Kraków czy Warszawa-Gdańsk. Jak zapewnia przewoźnik, w podróż można udać się za niższą kwotę, jeśli szybciej niż inni "upolujemy" bilety w promocyjnych cenach.
Zgodnie z cennikiem PKP Intercity na pokładzie składu EIP można przemierzać Polskę, płacąc od 49 zł. Przewoźnik stosuje też oferty promocyjne, np. Bilet Rodzinny, Taniej z Bliskimi czy Bilet dla Seniora.