"Wyniki badań laboratoryjnych wykazały nieznaczne przekroczenia norm zanieczyszczenia wody bakterią E. coli w miejscowości Poronin" - poinformował urząd gminy na swojej stronie. Poronin. Bakteria coli w wodzie "Woda nie nadaje się do spożycia i do celów higienicznych. Może być używana tylko do prac porządkowych (np. mycia podłóg, spłukiwania toalet), czy działań przeciwpożarowych" - dodano w komunikacie. Władze gminy musiały zapewnić mieszkańcom dostęp do wody pitnej poprzez podstawienie beczkowozu. Władze poinformowały, że do skażenia doszło w jednym z kilkunastu ujęć wody, z których korzystają mieszkańcy gminy. Strach przed Legionellą. Wójt uspokaja Wczoraj w województwie małopolskim, w którym leży Poronin, wykryto pierwszy przypadek z trwającej w Polsce serii zakażeń legionellą. Zakażoną okazała się starsza osoba, podopiecznej jednego z ośrodków opieki nad seniorami. W stanie ciężkim trafiła do jednego ze szpitali w Małopolsce Jednak wójt gminy Poronin Anita Żegleń zapewniała, że wyniki badań wody są jednoznaczne i nie doszło tam do rozprzestrzenienia się tej bakterii. - W żadnym razie to nie jest Legionella. Po upałach sanepid wykonał wiele badań ujęć wody i stwierdzono zanieczyszczenie jednego z ujęć zlokalizowanych na Potoku Sucha Woda. To jest ujęcie powierzchniowe. Na razie nie możemy stwierdzić co się wydarzyło w tym miejscu. Staramy się zlokalizować przyczynę skażenia, aby w przyszłości zapobiegać podobnym zdarzeniom - przekazała wójt Poronina. Zakażenie bakterią coli może być niebezpieczne Bakteria E. coli wchodzą w skład fizjologicznej mikrobioty jelitowej jelita grubego człowieka oraz innych zwierząt stałocieplnych. W jelicie bakteria ta spełnia pożyteczną rolę, uczestnicząc w rozkładzie pokarmu. Może jednak prowadzić do poważnych zakażeń. Zwykle są to infekcję przewodu pokarmowego, a charakterystycznymi objawami są biegunka, często z domieszką krwi lub śluzu, kurczowe bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączka. Escherichia Coli przenoszona jest przez zanieczyszczoną wodę lub żywność, bądź też poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi ludźmi lub zwierzętami. W Polsce każdego roku dochodzi do ok. 500 zakażeń tą bakterią. Aby uniknąć zakażenia lekarze zalecają dokładnie myć ręce po skorzystaniu z toalety lub po zmianie pieluch, jak również przed przyrządzaniem posiłków oraz po kontakcie ze zwierzętami. Należy również przyrządzać mięso w taki sposób, aby było w całości dogotowane. Powinno się unikać surowego, niepasteryzowanego mleka i produktów mlecznych, a także połykania wody w trakcie pływania w jeziorach, stawach, basenach. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!