Salmonella w popularnych przyprawach. Ostrzeżenie GIS
Pałeczki Salmonelli wykryto w dwóch partiach popularnych przypraw: rodzajach sezamu łuskanego oraz suszonego majeranku. Główny Inspektorat Sanitarny podał numery partii potencjalnie groźnych produktów. Ostrzeżono też, że spożycie tych przypraw grozi nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Jak poinformował GIS, bakterie Salmonelli wykryto w opakowaniu sezamu łuskanego wyprodukowanego przez Helio S.A. Chodzi o partię nr 23003716, a niebezpieczny mikrob znajdował się w jednej z pięciu próbek tego produktu.
Inspektorat przestrzegł, że spożycie tego sezamu bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Salmonella. GIS wskazuje na łuskany sezam
"W przypadku wystąpienia objawów zatrucia po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodała.
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta, że wyniki badań sezamu łuskanego były negatywne. W odpowiedzi firma Helio S.A. - jak opisano - "bezzwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu", o czym powiadomiła swoich odbiorców.
"Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella" - dodał GIS.

Salmonella także w majeranku. GIS ostrzega
Sezam to niejedyna przyprawa, w której znaleziono bakterie Salmonelli. Pałeczki wykryto również w produkcie "Majeranek suszony Prymat GastroLine", wyprodukowanym przez Prymat sp. z.o.o. Chodzi o partię nr L1400164.
W przypadku majeranku Salmonella również znajdowała się w jednej z pięciu analizowanych próbek. "Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji" - przekazał GIS.
Jak uściślono, "organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające ws. salmonelli w majeranku". "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - wyjaśniono.
Zatrucie salmonellą - jakie są objawy?
Według danych Zakładu Epidemiologii NIZP-PZH od lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego o bakteryjnym pochodzeniu. Wywołane przez nie zachorowania objawiają się m.in. biegunką, bólami brzucha oraz wymiotami.
Zazwyczaj salmonella przenika do naszego organizmu właśnie za sprawą zanieczyszczonego pokarmu. GIS w przeszłości informował też o innych przypadkach wykrycia tych groźnych bakterii w pożywieniu. Przykładowo we wrześniu informowaliśmy, że znaleziono ją w mięsie mielonym.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!