Jak poinformował GIS, bakterie Salmonelli wykryto w opakowaniu sezamu łuskanego wyprodukowanego przez Helio S.A. Chodzi o partię nr 23003716, a niebezpieczny mikrob znajdował się w jednej z pięciu próbek tego produktu. Inspektorat przestrzegł, że spożycie tego sezamu bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Salmonella. GIS wskazuje na łuskany sezam "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodała. Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta, że wyniki badań sezamu łuskanego były negatywne. W odpowiedzi firma Helio S.A. - jak opisano - "bezzwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu", o czym powiadomiła swoich odbiorców. "Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella" - dodał GIS. Salmonella także w majeranku. GIS ostrzega Sezam to niejedyna przyprawa, w której znaleziono bakterie Salmonelli. Pałeczki wykryto również w produkcie "Majeranek suszony Prymat GastroLine", wyprodukowanym przez Prymat sp. z.o.o. Chodzi o partię nr L1400164. W przypadku majeranku Salmonella również znajdowała się w jednej z pięciu analizowanych próbek. "Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji" - przekazał GIS. Jak uściślono, "organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające ws. salmonelli w majeranku". "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - wyjaśniono. Zatrucie salmonellą - jakie są objawy? Według danych Zakładu Epidemiologii NIZP-PZH od lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego o bakteryjnym pochodzeniu. Wywołane przez nie zachorowania objawiają się m.in. biegunką, bólami brzucha oraz wymiotami. Zazwyczaj salmonella przenika do naszego organizmu właśnie za sprawą zanieczyszczonego pokarmu. GIS w przeszłości informował też o innych przypadkach wykrycia tych groźnych bakterii w pożywieniu. Przykładowo we wrześniu informowaliśmy, że znaleziono ją w mięsie mielonym. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!