Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Amatorzy grzybobrania informują, że trwa wysyp borowików amerykańskich. Jest to grzyb niezwykle popularny na północy i północnym-wschodzie naszego kraju. Złotoborowik wysmukły pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy dotarł pod koniec lat 80. Początkowo zauważono go na Litwie, następnie obserwowano jego wędrówkę w kierunku północnym i zachodnim. W Polsce obecny jest na Podlasiu oraz w lasach pobrzeża Bałtyku. Obficie występuje na obszarze od Suwałk do Łeby. Co ciekawe, zaledwie dwa lata temu, w 2021 roku, polską nazwę złotoborowik wysmukły uregulowała Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów. Borowik amerykański to grzyb jadalny o lekko kwaskowym posmaku. Specjaliście twierdzą, że jest to jeden z najpyszniejszych grzybów. Borowik amerykański: Jak wygląda? Trzon grzyba ma kolor od kremowego, przez beżowy, do jasnobrązowego. Owocniki borowika wysmukłego mają średnicę od 6 do 25 cm. Kapelusz jest jasnobrązowy. Na początku jest prawie kulisty, później wypukły, do poduchowatego włącznie. Skórka kapelusza jest sucha, gładka i matowa. Skórka kapelusza dorosłych okazów wychodzi daleko poza jego krawędź, tworząc widoczny wałek. Borowiki zawierają witaminy A, B1, B2, C, D, PP i E. Ze względu na zawartość białka zbudowanego z łatwo przyswajalnych aminokwasów egzogennych, grzyby te są dobrym źródłem tych związków dla wegetarian. Złotaki są także ważnym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że tym błonnikiem jest ciężkostrawna chityna. Dlatego żadnych borowików nie powinno podawać się dzieciom poniżej 6. roku życia oraz osobom starszym i schorowanym. Choć borowik amerykański cieszy się coraz większą sympatią wśród polskich grzybiarzy, nowy rodzaj grzyba niepokoi leśników. Grzyb ma bowiem tendencję do wypierania naszego borowika szlachetnego, potocznie nazywanego prawdziwkiem. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!