Grzyb z Ameryki coraz bardziej popularny w Polsce. To gatunek inwazyjny

Dawid Zdrojewski

Oprac.: Dawid Zdrojewski

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
1,5 tys.
Udostępnij

W polskich lasach rozprzestrzenia się nowy, inwazyjny gatunek grzyba z Ameryki Północnej. To złotoborowik wysmukły, zwany też borowikiem amerykańskim. Okaz robi coraz większą furorę wśród grzybiarzy - jego owocniki są bardzo liczne, a do tego zdrowe.

Młode owocniki borowika amerykańskiego
Młode owocniki borowika amerykańskiegoBeata Bilska-ZaleskaWikimedia

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Amatorzy grzybobrania informują, że trwa wysyp borowików amerykańskich. Jest to grzyb niezwykle popularny na północy i północnym-wschodzie naszego kraju.

Złotoborowik wysmukły pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy dotarł pod koniec lat 80. Początkowo zauważono go na Litwie, następnie obserwowano jego wędrówkę w kierunku północnym i zachodnim. W Polsce obecny jest na Podlasiu oraz w lasach pobrzeża Bałtyku. Obficie występuje na obszarze od Suwałk do Łeby.

Co ciekawe, zaledwie dwa lata temu, w 2021 roku, polską nazwę złotoborowik wysmukły uregulowała Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów.

Borowik amerykański to grzyb jadalny o lekko kwaskowym posmaku. Specjaliście twierdzą, że jest to jeden z najpyszniejszych grzybów.

Borowik amerykański: Jak wygląda?

Trzon grzyba ma kolor od kremowego, przez beżowy, do jasnobrązowego. Owocniki borowika wysmukłego mają średnicę od 6 do 25 cm. Kapelusz jest jasnobrązowy. Na początku jest prawie kulisty, później wypukły, do poduchowatego włącznie. Skórka kapelusza jest sucha, gładka i matowa. Skórka kapelusza dorosłych okazów wychodzi daleko poza jego krawędź, tworząc widoczny wałek.

Borowiki zawierają witaminy A, B1, B2, C, D, PP i E. Ze względu na zawartość białka zbudowanego z łatwo przyswajalnych aminokwasów egzogennych, grzyby te są dobrym źródłem tych związków dla wegetarian.

Złotaki są także ważnym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że tym błonnikiem jest ciężkostrawna chityna. Dlatego żadnych borowików nie powinno podawać się dzieciom poniżej 6. roku życia oraz osobom starszym i schorowanym.

Choć borowik amerykański cieszy się coraz większą sympatią wśród polskich grzybiarzy, nowy rodzaj grzyba niepokoi leśników. Grzyb ma bowiem tendencję do wypierania naszego borowika szlachetnego, potocznie nazywanego prawdziwkiem.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Müller w "Graffiti": Reprezentujemy polski rząd, a nie ukraiński
      Müller w "Graffiti": Reprezentujemy polski rząd, a nie ukraińskiPolsat News
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      871
      Super
      relevant
      289
      Hahaha
      haha
      99
      Szok
      shock
      99
      Smutny
      sad
      84
      Zły
      angry
      51
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      1,5 tys.
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na