Sromotnik bezwstydny, inaczej wstydliwy lub smrodliwy (Phallus impudicus), to grzyb nietrujący, a jego młode osobniki są jadalne. Owocuje w lasach od lipca do listopada. "Czarcie jajo" to młody owocnik sromotnika smrodliwego. Ta forma grzyba, w przeciwieństwie do dojrzałego osobnika, który odstręcza grzybiarzy intensywnym, nieprzyjemnym zapachem. "Najpierw go czuć, dopiero później widać, czyli... sromotnik bezwstydny" - podpisało zdjęcie grzyba Nadleśnictwo Cisna. Początkowo owocnik ma biały kolor oraz kształt i wielkość kurzego jaja. Przypomina niedojrzałą purchawicę olbrzymią, zwaną też czasznicą. Gdy wewnątrz młodego sromotnika dojrzeją zarodniki, "czarcie jajo" pęka i wyrasta z nich podłużny owocnik właściwy, który osiąga wielkość 10-20 cm, a nawet więcej. Jest to dosyć pospolity grzyb, który rośnie także w zaroślach czy parkach (w zacienionych, wilgotnych miejscach). Rzadko zaś na terenach górskich. Występuje zarówno pojedynczo, jak i w niewielkich grupach. Sromotnik bezwstydny: Przysmak w Niemczech i we Francji Ze względu na intensywny zapach padliny sromotnik nie pojawia się często w koszykach grzybiarzy. Przez większość jest określany jako niejadalny. Chociaż w Polsce sromotnik bezwstydny nie cieszy się dobrą sławą, we Francji czy w Niemczech to stały element lokalnej kuchni. W krajach tych jest spożywany po usunięciu śluzu. Najczęściej wykorzystuje się go jako przyprawę lub marynatę. Zdarza się też, że jest zjadany na surowo. W niektórych rejonach wyciąg z tego grzyba jest uznawany za naturalne lekarstwo, które pomaga zmniejszyć ryzyko zakrzepicy. "Czarcie jaja" często określane są jako najbardziej lecznicze ze wszystkich grzybów występujących w Europie. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!