Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych "enerBio Chipsy warzywne 75 g, z trzech rodzajów warzyw, produkt odpowiedni dla vegan" o numerze partii: E 108 086387 z datą minimalnej trwałości 18.11.2023 wyprodukowane dla Dirk Rossmann GmbH w Niemczech. Dystrybutorem produktu jest Rossmann SDP sp. z o.o., św. Teresy 109, 91-222 Łódź. "Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta" - przekazał GIS. Poinformował, że firma Rossmann SDP Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z obrotu handlowego przedmiotowego produktu. Jest postępowanie wyjaśniające GIS zapewnił, że "organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania". "Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie" - czytamy w oświadczeniu. Akryloamid powstaje między innymi podczas obróbki cieplnej produktów żywnościowych. Duże ilości tego związku chemicznego mogą niekorzystnie wpływać na pracę serca, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej. Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!