Nowe warzywo na polskim rynku. Szybko zyskuje popularność

Aleksandra Boryń

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
622
Udostępnij

Zucchiolo to nowe warzywo, które ma korzenie w Ameryce Południowej, ale dzięki naukowcom z Hiszpanii trafiło do Europy. Dostosowanie go do innego klimatu zajęło aż pięć lat. Teraz produkt podbija tutejsze rynki, w tym serca Polaków. Wyglądem przypomina dynię, jednak to tylko pozory. Smak zucchiolo może zaskoczyć.

Zucchiolo podbija europejski rynek. To nowe warzywo
Zucchiolo podbija europejski rynek. To nowe warzywo pl.123rf.com/Instagram/zucchioloPUSTE

Zucchiolo z pozoru wygląda jak dynia i to skojarzenie jest trafne, bowiem jest to odmiana warzywa wywodząca się z rodziny dyniowatych, jednak z dynią ma niewiele wspólnego. W rzeczywistości jest połączeniem cukinii i ogórka.

Jego korzenie sięgają Ameryki Południowej. Eksperci z hiszpańskiej firmy biotechnologicznej Beyond Seeds i naukowcy z Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa poświęcili pięć lat, aby dostosować je do europejskiego klimatu i warunków w szklarni. Bowiem do tej pory warzywo było uprawiane na świeżym powietrzu.

Zucchiolo podbija polski rynek

Warzywo ma owalny i lekko spłaszczony kształt. Jego średnica na ogół waha się od 7 do 10 cm, a przybliżona waga wynosi ok. 250 gramów. Charakteryzuje się niezwykle błyszczącą skórką, która jest gładka i dość jędrna.

Co ciekawe, zarówno skórka jak i środek warzywa nadają się do spożycia. Wnętrze zucchiolo to leki i chrupiący miąsz. Warzywo wyróżnia się długą datą przydatności, co oznacza, że można je przechowywać nawet do czterech tygodni, a do tego nie musi leżeć w lodówce. 

Zucchiolo występuje w dwóch wariantach kolorystycznych żółtym i zielonym. Jednak różnica nie polega jedynie na odcieniu, a także na smaku. Pierwszy z nich będzie nieco słodszy. Warzywo ma wiele składników odżywczych zawiera m.in. błonnik, witaminy A, B i C oraz przeciwutleniacze. Jest również źródłem minerałów, takich jak wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód, a przede wszystkim potas.

Nowe warzywo w Polsce

Według ekspertów - ze względu na konsystencję - będzie idealnym produktem dla osób starszych i dzieci. Można go spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo.

Zucchiolo już jest dostępne w Polsce. Warzywo można dostać m.in. w sieci sklepów Biedronka, gdzie kosztuje 3,99 zł za sztukę.

---

Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      "Graffiti": Grzegorz Schetyna o sytuacji na granicy i budżecie
      "Graffiti": Grzegorz Schetyna o sytuacji na granicy i budżecie Polsat NewsPolsat News
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      389
      Super
      relevant
      100
      Hahaha
      haha
      58
      Szok
      shock
      22
      Smutny
      sad
      24
      Zły
      angry
      29
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      622
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na