Zucchiolo z pozoru wygląda jak dynia i to skojarzenie jest trafne, bowiem jest to odmiana warzywa wywodząca się z rodziny dyniowatych, jednak z dynią ma niewiele wspólnego. W rzeczywistości jest połączeniem cukinii i ogórka. Jego korzenie sięgają Ameryki Południowej. Eksperci z hiszpańskiej firmy biotechnologicznej Beyond Seeds i naukowcy z Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa poświęcili pięć lat, aby dostosować je do europejskiego klimatu i warunków w szklarni. Bowiem do tej pory warzywo było uprawiane na świeżym powietrzu. Zucchiolo podbija polski rynek Warzywo ma owalny i lekko spłaszczony kształt. Jego średnica na ogół waha się od 7 do 10 cm, a przybliżona waga wynosi ok. 250 gramów. Charakteryzuje się niezwykle błyszczącą skórką, która jest gładka i dość jędrna. Co ciekawe, zarówno skórka jak i środek warzywa nadają się do spożycia. Wnętrze zucchiolo to leki i chrupiący miąsz. Warzywo wyróżnia się długą datą przydatności, co oznacza, że można je przechowywać nawet do czterech tygodni, a do tego nie musi leżeć w lodówce. Zucchiolo występuje w dwóch wariantach kolorystycznych żółtym i zielonym. Jednak różnica nie polega jedynie na odcieniu, a także na smaku. Pierwszy z nich będzie nieco słodszy. Warzywo ma wiele składników odżywczych zawiera m.in. błonnik, witaminy A, B i C oraz przeciwutleniacze. Jest również źródłem minerałów, takich jak wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód, a przede wszystkim potas. Nowe warzywo w Polsce Według ekspertów - ze względu na konsystencję - będzie idealnym produktem dla osób starszych i dzieci. Można go spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Zucchiolo już jest dostępne w Polsce. Warzywo można dostać m.in. w sieci sklepów Biedronka, gdzie kosztuje 3,99 zł za sztukę. --- Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!