Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się w piątek. "W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki" - czytamy. Niebezpieczny produkt. GIS ostrzega przed partią fasolki Jak dodano, na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy "należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi". GIS podkreśla, że nie należy spożywać partii produktu opisanej w komunikacie. W informacji podano ze szczegółami, o jaką fasolkę chodzi: Nazwa produktu: FASOLKA ADZUKI, marki GREEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500gNumer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025Data ważności jest jednocześnie numerem partiiKraj pochodzenia: ArgentynaDystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce Jak wspomniano, firma Green Essence uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku, co monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Czym jest glufosynat? Może mieć negatywny wpływ na płodność Glufosynat to środek stosowany do eliminacji z uprawy jednorocznych chwastów szerokolistnych. Substancja jest toksyczna dla ryb i bezkręgowców wodnych, a w większych ilościach może być również "lekko" toksyczna dla ssaków. Europejska Agencja Chemikaliów określiła glufosynat jako działający szkodliwie na rozrodczość u ludzi. Oznacza to, że jego obecność w ludzkim organizmie może upośledzać płodność, a w przypadku kobiet w ciąży może uszkodzić płód. W krajach członkowskich UE w 2019 r. wygasła możliwość używania glufosynatu. ----- Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!