Dania wigilijne to potrawy, na które wielu smakoszy czeka cały rok. Choć Kościół nie nakazuje w tym czasie postu, w tradycji przyjęło się, że są to pokarmy bezmięsne, by zachować wyjątkowy charakter tego dnia. Boże Narodzenie 2023. Dania wigilijne - 12 potraw W Wigilię na stole powinno znajdować się 12 potraw, choć nie zawsze tak było. Dawniej stawiono nieparzystą liczbę dań i wierzono, że przynoszą one szczęście na cały rok. Najczęściej było ich pięć, siedem, dziewięć lub jedenaście. Ich iczba w dużej mierze zależała od zamożności danej rodziny. Dania wigilijne w liczbie 12 zaczęły pojawiać się dopiero współcześnie. Utarło się, że symbolizują one dwanaście miesięcy, które są swego rodzaju wyrazem wdzięczności Bogu. Przyjmuje się także, że jest to symbol 12 apostołów, z którymi Chrystus ucztował podczas ostatniej wieczerzy. Święta Bożego Narodzenia. Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole? Są takie dania, bez których wieczerza wigilijna, a więc i całe Boże Narodzenie, właściwie nie mogłyby się obyć. Taką potrawą niewątpliwie jest barszcz czerwony z uszkami, który stanowi świąteczny klasyk. W niektórych domach w zastępstwie za barszcz, stawia się zupę grzybową, a jeszcze w innych, te dwie zupy podawane są jednocześnie. Kolejnym elementem, bez którego trudno wyobrazić sobie wigilię, są wszelkie potrawy związane z rybą. Oczywiście na większości stołów króluje karp w bardzo wielu odsłonach. Ryba jest jednym z symboli chrześcijańskich, więc tym bardziej nie mogłoby jej zabraknąć na świątecznym stole. Ponadto wskazuje na zmartwychwstanie i nieśmiertelność. Wszystkie potrawy, które w swoim składzie zawierają kapustę i grzyby są na wigilijnym stole mile widziane. Do nich można zaliczyć między innymi kapustę z grochem, która jest daniem typowo postnym, którego skosztowanie zapewnia dostatek, siły witalne, płodność i zdrowie. Pierogi z kapustą i grzybami natomiast miały nadać spożywającym nadprzyrodzonych mocy i sił. Mak to także ten artykuł, bez którego Wigilii nie wyobrażają sobie makowi smakosze. Na świątecznym stole królują dwa najpopularniejsze dania z makiem. Są nimi: kluski z makiem i kutia. Nie są to tożsame potrawy, jak niektórzy sądzą. Kluski mają zapewnić spożywającym dostatek i urodzajność, natomiast pszenica z makiem, bakaliami i miodem ma ułatwić pojednanie z Chrystusem, który właśnie rodzi się w stajence. Daniem, a właściwie napojem, o którym nie da się nie wspomnieć w kontekście wieczerzy wigilijnej jest przez niektórych uwielbiany, a jeszcze przez innych znienawidzony - kompot z suszu. Według dawnych wierzeń miał on zapewnić pijącym go długowieczność. Jabłko, które wchodzi w jego skład miało oznaczać miłość, gruszki siłę i bogactwo, natomiast śliwki - ochronę przed złem. Boże Narodzenie 2023. Regionalne dania wigilijne Trzeba jednak zaznaczyć, że to, co przyjmuje się za ogólne potrawy wigilijne, nieco różni się w zależności od regionu Polski. Na Mazowszu np. popularna jest zupa rybna, której w innych zakątkach kraju nie zobaczymy. Na Śląsku natomiast można spotkać placki drożdżowe z bakaliami, makówki czy moczkę. Na Lubelszczyźnie króluje kutia, ale także pierogi z kaszą gryczaną i inne, charakterystyczne dla tego regionu przysmaki. W Wielkopolsce charakterystyczną potrawą wigilijną jest zupa owocowa z suszonych śliwek i jabłek.W Małopolsce zupa migdałowa serwowana na słodko. Na Kaszubach i na Pomorzu królują wszelkie dania rybne, bowiem korzysta się w tych regionów z darów morza. Można zatem znaleźć tam na stole wigilijnym choćby smażonego węgorza. Na Podlasiu natomiast można spotkać rybę po żydowsku. Podhale zaś słynie z wykorzystania swoich regionalnych przysmaków. I tak oto górale w Wigilię zajadają się pierogami z bryndzą.