Boże Narodzenie 2023. Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole?
Dania wigilijne są przede wszystkim częścią wielowiekowej tradycji. Jakie potrawy powinny znaleźć się na świątecznym stole? Sprawdźmy!

Dania wigilijne to potrawy, na które wielu smakoszy czeka cały rok. Choć Kościół nie nakazuje w tym czasie postu, w tradycji przyjęło się, że są to pokarmy bezmięsne, by zachować wyjątkowy charakter tego dnia.
Boże Narodzenie 2023. Dania wigilijne - 12 potraw
W Wigilię na stole powinno znajdować się 12 potraw, choć nie zawsze tak było. Dawniej stawiono nieparzystą liczbę dań i wierzono, że przynoszą one szczęście na cały rok. Najczęściej było ich pięć, siedem, dziewięć lub jedenaście. Ich iczba w dużej mierze zależała od zamożności danej rodziny.
Dania wigilijne w liczbie 12 zaczęły pojawiać się dopiero współcześnie. Utarło się, że symbolizują one dwanaście miesięcy, które są swego rodzaju wyrazem wdzięczności Bogu. Przyjmuje się także, że jest to symbol 12 apostołów, z którymi Chrystus ucztował podczas ostatniej wieczerzy.
Święta Bożego Narodzenia. Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole?
Są takie dania, bez których wieczerza wigilijna, a więc i całe Boże Narodzenie, właściwie nie mogłyby się obyć. Taką potrawą niewątpliwie jest barszcz czerwony z uszkami, który stanowi świąteczny klasyk. W niektórych domach w zastępstwie za barszcz, stawia się zupę grzybową, a jeszcze w innych, te dwie zupy podawane są jednocześnie.
Kolejnym elementem, bez którego trudno wyobrazić sobie wigilię, są wszelkie potrawy związane z rybą. Oczywiście na większości stołów króluje karp w bardzo wielu odsłonach. Ryba jest jednym z symboli chrześcijańskich, więc tym bardziej nie mogłoby jej zabraknąć na świątecznym stole. Ponadto wskazuje na zmartwychwstanie i nieśmiertelność.
Wszystkie potrawy, które w swoim składzie zawierają kapustę i grzyby są na wigilijnym stole mile widziane. Do nich można zaliczyć między innymi kapustę z grochem, która jest daniem typowo postnym, którego skosztowanie zapewnia dostatek, siły witalne, płodność i zdrowie. Pierogi z kapustą i grzybami natomiast miały nadać spożywającym nadprzyrodzonych mocy i sił.
Mak to także ten artykuł, bez którego Wigilii nie wyobrażają sobie makowi smakosze. Na świątecznym stole królują dwa najpopularniejsze dania z makiem. Są nimi: kluski z makiem i kutia. Nie są to tożsame potrawy, jak niektórzy sądzą. Kluski mają zapewnić spożywającym dostatek i urodzajność, natomiast pszenica z makiem, bakaliami i miodem ma ułatwić pojednanie z Chrystusem, który właśnie rodzi się w stajence.
Daniem, a właściwie napojem, o którym nie da się nie wspomnieć w kontekście wieczerzy wigilijnej jest przez niektórych uwielbiany, a jeszcze przez innych znienawidzony - kompot z suszu. Według dawnych wierzeń miał on zapewnić pijącym go długowieczność. Jabłko, które wchodzi w jego skład miało oznaczać miłość, gruszki siłę i bogactwo, natomiast śliwki - ochronę przed złem.
Boże Narodzenie 2023. Regionalne dania wigilijne
Trzeba jednak zaznaczyć, że to, co przyjmuje się za ogólne potrawy wigilijne, nieco różni się w zależności od regionu Polski. Na Mazowszu np. popularna jest zupa rybna, której w innych zakątkach kraju nie zobaczymy.
Na Śląsku natomiast można spotkać placki drożdżowe z bakaliami, makówki czy moczkę.
Na Lubelszczyźnie króluje kutia, ale także pierogi z kaszą gryczaną i inne, charakterystyczne dla tego regionu przysmaki.
W Wielkopolsce charakterystyczną potrawą wigilijną jest zupa owocowa z suszonych śliwek i jabłek.W Małopolsce zupa migdałowa serwowana na słodko.
Na Kaszubach i na Pomorzu królują wszelkie dania rybne, bowiem korzysta się w tych regionów z darów morza. Można zatem znaleźć tam na stole wigilijnym choćby smażonego węgorza.
Na Podlasiu natomiast można spotkać rybę po żydowsku.
Podhale zaś słynie z wykorzystania swoich regionalnych przysmaków. I tak oto górale w Wigilię zajadają się pierogami z bryndzą.