​GIS wycofał partie suszonej bazylii

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii suszonej bazylii marki Bolinero. Powodem jest wykrycie bakterii salmonelli w próbkach zbadanych w ramach kontroli urzędowej.

Suszona bazylia; zdj. ilustracyjne
Suszona bazylia; zdj. ilustracyjneEast News

Wycofane ze sprzedaży zostały dwie partie suszonej bazylii pakowane po 15 g, o numerach 19.11 i 19.12, oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.

"W wyniku postępowania przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną ustalono, że podmiot P.P.H.U. MAGRAMA użył ww. partii bazylii do produkcji przyprawy Bolinero - bazylia otarta, będącej marką własną firmy Netto Sp. z o.o." - napisano na stronie GIS.

Jak podaje inspekcja, pałeczki salmonelli mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów bez obróbki termicznej.

Konsumenci, którzy kupili wskazane partie produktu, nie powinni ich spożywać.

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na