Włochy: Coraz więcej upraw bananów i mango. To efekt zmian klimatycznych

Dawid Zdrojewski

Oprac.: Dawid Zdrojewski

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

We Włoszech uprawia się coraz więcej bananów, mango, awokado. To efekt zmian klimatycznych - podkreśla krajowy związek rolników. Jak odnotowuje, w wyniku stale rosnących temperatur w ciągu niespełna trzech lat uprawy owoców tropikalnych zwiększyły się dwukrotnie.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Rosną one między innymi na ponad tysiącu hektarów w Apulii, w Kalabrii i na Sycylii na południu kraju, a ich roczna konsumpcja wynosi 900 tysięcy ton.

Prezes związku Coldiretti Ettore Prandini powiedział, że uprawy egzotycznych owoców, którymi zajmują się młodzi rolnicy, to przykład tego, jak włoskie gospodarstwa dostosowują się do zmian klimatycznych. W ich ofercie są też limonki i marakuje.

Z Sycylii pochodzi także coraz więcej awokado. Z jednego z tamtejszych gospodarstw na rynek trafiło od 2020 roku 1400 ton tych owoców.

Banany oraz inne tropikalne owoce z wyspy są eksportowane do Francji, Szwajcarii i Belgii, a włoskie awokado wysyłane są samolotami nawet do Chin.

Pierwszy na świecie miejski filtr powietrza stanął na warszawskim Wilanowie
PAP
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na