Turysta zapłaci więcej? Kraj wprowadza podwójny cennik

Dagmara Pakuła

Oprac.: Dagmara Pakuła

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
1,6 tys.
Udostępnij

Menu dla lokalnych klientów ma być tańsze, a dla gości z zagranicy - droższe. Na takie rozwiązanie decyduje się coraz więcej japońskich restauracji, by rozwój turystyki nie wpływał negatywnie na miejscowych konsumentów.

Coraz więcej restauracji w Japonii decyduje się na to rozwiązanie (zdj. ilustracyjne)
Coraz więcej restauracji w Japonii decyduje się na to rozwiązanie (zdj. ilustracyjne)Yuichi YamazakiEast News

Portal Nikkei Asia zwraca uwagę, że japońskie restauracje mogą mieć trudności z rozwojem, jeśli będą skupiać się wyłącznie na serwowaniu dań zagranicznym turystom, którzy obierają Japonię za cel swoich wycieczek z uwagi na słabnącą od przeszło roku wartość jena.

- Japończycy nie zamawiają szaszłyków z polędwicy wołowej za 3 tys. jenów (ok. 76 zł), ale turyści odwiedzający Japonię twierdzą, że są one tanie i je kupują - mówi w rozmowie z portalem Miki Watanabe, prezes dużej sieci restauracji Watami, która w kwietniu odnotowała przeszło 75-proc.y wzrost serwowanych posiłków obcokrajowcom.

Japonia. Restauracje wprowadzają dwa cenniki

W obliczu tej sytuacji coraz bardziej popularnym rozwiązaniem staje się wprowadzenie dwóch cenników - twierdzi Nikkei Asia.

Na taki krok zdecydowała się m.in. grillownia w tętniącej nocnym życiem dzielnicy Shibuya w Tokio. Bufet z owocami morza z około 60 daniami do wyboru, w tym nieograniczoną ilością napojów w dni powszednie, kosztuje 5980 jenów (152 zł) dla rezydentów, ale 6980 jenów (178 zł) dla turystów.

- Widziałem to w mediach społecznościowych i naprawdę chciałem przyjść - stwierdza w rozmowie z portalem mieszkaniec Hongkongu, który nie ma nic przeciwko płaceniu niższej ceny przez lokalnych mieszkańców. - Gdybym chciał zjeść te same potrawy w moim rodzinnym mieście, kosztowałoby to dwa razy więcej - wyjaśnia.

Dwa cenniki w jednej restauracji. Czy to legalne?

Nikkei Asia cytuje prawnika, który ocenia, że wprowadzenie podwójnych cenników to legalna praktyka. - Dopóki ceny są odpowiednio objaśnione, dwa cenniki nie stanowią problemu prawnego. Wszystko zależy od tego, jak postrzegają to konsumenci - wyjaśnia.

Na podobne rozwiązanie chce postawić także burmistrz Himeji w zachodniej części Japonii, który oświadczył w niedzielę, że rozważa czterokrotne podniesienie cen biletów wstępu tylko w stosunku do zagranicznych turystów. 

Obecnie koszt biletu do XVII-wiecznego zamku, wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO, to 1000 jenów (ok. 25 zł).

-----

Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Będzie krótszy tydzień pracy? Wiceminister zabrała głos
      Będzie krótszy tydzień pracy? Wiceminister zabrała głosRMF FMRMF
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      962
      Super
      relevant
      280
      Hahaha
      haha
      113
      Szok
      shock
      66
      Smutny
      sad
      73
      Zły
      angry
      100
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      1,6 tys.
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na