Biuletyn naukowy CNN zaznacza, że wciąż niewiele wiemy o diecie naszych przodków, ale odkrycia naukowe ostatnich lat potwierdzają, że dieta pierwszych ludzi była zaskakująco zróżnicowana, a posiłki neandertalczyków składały się z bardziej wyrafinowanych składników niż sądzono. Nasi krewni żyjący 90 tys. lat temu w nadmorskiej jaskini na terenach dzisiejszej Portugalii regularnie łowili i jedli kraby, piekąc je na węglach. W diecie naszych przodków owoce morza i mięso z... hipopotama Odkrycie jest znaczące, ponieważ kwestionuje od dawna panujące przekonanie, że zamiłowanie do owoców morza - bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla rozwoju mózgu - było jednym z czynników, które uczyniły nasz gatunek, Homo sapiens, inteligentniejszymi poznawczo niż nasi wymarli neandertalscy odpowiednicy - zauważa CNN. Z kolei w Kenii inne wykopaliska archeologiczne ujawniły, że 2,9 mln lat temu pierwotni człowiekowaci (Hominidae) - naczelne człekokształtne rozsmakowały się w hipopotamie. By rozdzielić mięso, nasi przodkowie używali charakterystycznych i zaskakujących narzędzi. Odkrycie to może rzucić nowe światło na kluczową kwestię ewolucji człowieka, która pochłania naukowców: kto pierwszy użył kamiennych narzędzi?