Nie tylko stek z mamuta. Naukowcy odkryli, co jedli neandertalczycy

Oprac.: Marta Stępień
Te odkrycia wstrząsają wiedzą o tym, co jedli prehistoryczni ludzie. Okazuje się, że dieta naszych przodkowie z epoki kamienia była dużo bardziej wyrafinowana, niż mogło się do tej pory wydawać.

Biuletyn naukowy CNN zaznacza, że wciąż niewiele wiemy o diecie naszych przodków, ale odkrycia naukowe ostatnich lat potwierdzają, że dieta pierwszych ludzi była zaskakująco zróżnicowana, a posiłki neandertalczyków składały się z bardziej wyrafinowanych składników niż sądzono.
Nasi krewni żyjący 90 tys. lat temu w nadmorskiej jaskini na terenach dzisiejszej Portugalii regularnie łowili i jedli kraby, piekąc je na węglach.
W diecie naszych przodków owoce morza i mięso z... hipopotama
Odkrycie jest znaczące, ponieważ kwestionuje od dawna panujące przekonanie, że zamiłowanie do owoców morza - bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla rozwoju mózgu - było jednym z czynników, które uczyniły nasz gatunek, Homo sapiens, inteligentniejszymi poznawczo niż nasi wymarli neandertalscy odpowiednicy - zauważa CNN.
Z kolei w Kenii inne wykopaliska archeologiczne ujawniły, że 2,9 mln lat temu pierwotni człowiekowaci (Hominidae) - naczelne człekokształtne rozsmakowały się w hipopotamie. By rozdzielić mięso, nasi przodkowie używali charakterystycznych i zaskakujących narzędzi.
Odkrycie to może rzucić nowe światło na kluczową kwestię ewolucji człowieka, która pochłania naukowców: kto pierwszy użył kamiennych narzędzi?