Naukowcy zachwalają mleko z karaluchów. Wyjątkowe właściwości

Oprac.: Dawid Szczyrbowski
Hiszpańskie media zapowiadają potężną zmianę na półkach sklepowych. Wkrótce do sprzedaży może trafić mleko z karaluchów. Naukowcy przyznają, że nowe mleko jest czterokrotnie bardziej odżywcze od krowiego. Dodatkowo może stać się kluczowe dla wyżywienia rosnącej światowej populacji.

Już wkrótce na liście tzw. superfoods, czyli żywności o wyjątkowych wartościach odżywczych, znajdzie się mleko pochodzące od karaluchów - przewiduje hiszpański dziennik "La Razon".
Naukowcy z Międzynarodowej Unii Krystalografii (IUCr), z którą związana jest hiszpańska wyższa rada ds. badań naukowych (SCIC), twierdzą, że karalusze mleko jest czterokrotnie bardziej odżywcze od mleka krowiego, bogate w proteiny i witaminy z grupy B. To dlatego za kilka lat może stać się kluczowe dla wyżywienia rosnącej populacji świata.
Rewolucyjne mleko zagości na sklepowych półkach. Powstaje z karaluchów
Do produkcji nowej superżywności nadają się owady z grupy Diploptera punctata, gdyż rodzą żywe młode, które w fazie embrionalnej odżywiają się mlekiem matki. W ich ciałach płyn przekształca się w kryształki białkowe.
Naukowcy z indyjskiego instytutu biologii i komórek macierzystych zsekwencjonowali geny odpowiedzialne za wytwarzanie kryształków białka w karaluszym mleku, aby odtworzyć je w laboratorium.
W ten sposób uzyskano syntetyczne mleko od karaluchów bez konieczności wyciskania tysiąca sztuk insektów dla wyprodukowania 100 gr mleka.
Karalusze mleko będzie więc "hodowane" w probówce, podobnie jak mięso kurczaka czy wołowina.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!